Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Briselu održani sastanci Zajedničkog komiteta EU i Crne Gore o viznim olakšicama i Zajedničkog komiteta o readmisiji

Objavljeno: 18.12.2008. 01:26 Autor: Naslovna strana
Danas su u Briselu održani sastanci Zajedničkog komiteta EU i Crne Gore o viznim olakšicama i Zajedničkog komiteta o readmisiji, na kojima su razmotrena pitanja od značaja za implementaciju sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, koji su stupili na snagu 1. januara ove godine. Puna implementacija ovih sporazuma je jedan od ključnih uslova u tekućem dijalogu o liberalizaciji viznog režima između Evropske unije i Crne Gore.

U ime Vlade Crne Gore zajedničkim komitetima su predsjedavali Dragan Đurović, pomoćnik ministra inostranih poslova i Osman Subašić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, a na strani Evropske Komisije Piter Boš, Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za pravdu, slobode i sigurnost.
U radu Zajedničkog komiteta o viznim olakšicama učestvovali su i predstavnici diplomatsko konzularnih predstavništava država EU u Podgorici, kao i pojedinih ambasada u Beogradu, koji su informisali o dosadašnjim rezultatima u sprovođenju Sporazuma, posebno u dijelu procedura i izdatih viza.
Nakon detaljnje razmjene mišljenje o svim aspektima od značaja za puno koriščenje mogućnosti i olakšica predviđenih Sporazumom, ocijenjeno je da je ostvaren značajan napredak u toku jednogodišnje primjene Sporazuma. To potvrđuju do sada raspoloživi, preliminarni podaci o procentu izdatih viza u skladu sa olakšicama predviđenim Sporazumom, kao i zanemarljivi procenat odbijenih zahtjeva za vize. U prilog tome je i činjenica da je u Crnoj Gori, u protekle dvije godine, bilateralno ili kroz Zajednički aplikacioni centar, prisutno 17 konzularnih predstavništava država članica EU.
Na kraju, dogovorena je dinamika daljih aktivnosti u okviru upostavljenih zajedničkih struktura EU i Crne Gore, u pravcu eliminisanja pojedinih evidentiranih problema, kao i daljeg unapređenja procedura i efikasne primjene Sporazuma.
Drugi sastanak Zajedničkog komiteta o readmisiji je bila prilika da se razmjene mišljenja o aktivnostima koje je Crna Gora preduzela u pravcu zaključivanja implementacionih protokola, kao i o rezultatima u dosadašnjoj primjeni Sporazuma o readmisiji. Takođe, crnogorska strana je informisala o tekućim i planiranim aktivnostima na zaključivanju sporazuma o readmisiji sa trećim državama.
Ocijenjeno je da Crna Gora pravilno i efikasno sprovodi Sporazum. Pozdravljen je i aktivan pristup Vlade blagovremenom preduzimanju svih aktivnosti od značaja za realizaciju obaveza predviđenih ovim Sporazumom. Takođe, konstatovano je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti kontrole migracija, daljeg razvoja relevantnih strategija i zakonske regulative, koji su usklađeni sa evropskim standardima.
Na kraju, razmotren je plan daljih aktivnosti u okviru Zajedničkog komiteta za readmisiju, i obostrano izražena spremnost da se nastavi redovna komunikacija o svim relevantnim aspektima u ovoj oblasti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?