Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar turizma i zašite životne sredine Predrag Nenezić sastao se sa šefom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i stalnim predstavnikom UN-a u Crnoj Gori Aleksandrom Avanesovim

Objavljeno: 19.12.2008. 23:06 Autor: Naslovna strana
Ministar turizma i zašite životne sredine Predrag Nenezić primio je danas šefa Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija i stalnog predstavnika UN-a u Crnoj Gori Aleksandra Avanesova sa saradnicima. Tom prilikom razmotrena su pitanja od značaja za saradnju u oblasti zaštite životne sredine i turizma i anliziran plan aktivnosti za 2009. godinu.

U oblasti turizma razgovarano je o aktivnostima koje su zajednički realizovane tokom 2008. godine, u okviru projekta Planinarenje i biciklizam (Hiking & Biking), kao i o aktivnostima koje će biti realizovane tokom naredne godine.

Dosadašnja saradnja Ministrarstva sa UNDP-jem je ocijenjena uspješnom. Realizovane su aktivnosti na stvaranju pravnog okvira i jačanju Planinarskog i Biciklističkog saveza Crne Gore kao subjekata koji će, u značajnoj mjeri, sprovoditi tu regulativu. U narednom periodu akcenat će biti stavljen na jačanje Gorske službe spašavnja i uvođenje Geografskog informacionog sistema za potrebe turizma (GIS), što će olakšati izradu tematskih mapa na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i olakšati planiranje razvoja.

U oblasti zaštite životne sredine takođe je konstatovana uspješna saradnja i naglašen značaj kontinuiranog djelovanja, u cilju daljeg unapređivanja institucionalnih kapaciteta u toj oblasti. Kao prioritetna su naglašena sljedeća pitanja:

* uspostavljanje Ministarskog foruma za klimatske promjene za Jugo-Istočnu Evropu, kao dijela Regionalnog programa koji će se baviti realizacijom projekata za mjere adapatacije na klimatske promjene, prevashodno u obalnim područjima i sektoru turizma, a čiji će domaćin biti Vlada Crne Gore
* podrška izgradnji kapaciteta za finansiranje u oblasti životne sredine,
* uspostavljanje mehanizama za koordinaciju korišćenja sredstva u okviru Globalnog fonda za životnu sredinu.

Ocijenjeno je da će kroz podršku Ministarskom forumu, Vlada Crne Gore značajno doprinijeti realizaciji Platforme o klimatskim promjenama u regionalnom kontekstu, koja je nedavno usvojena na Prvoj tematskoj ministarskoj konferenciji Savjeta za regionalnu saradnju. Funkcionisanje Ministarskog foruma je posebno bitno za osnaživanje dijaloga na političkom nivou i efiksanije djelovanje država regiona Jugo-Istočne Evrope u pregovorima u okviru UNFCCC-a i Kjoto Protokola. U tom okviru je posebno ukazano na značaj aktivnosti na izradi Strategije nacionalne komunikacije za klimatske promjene i unapređivanje saradnje sa UNDP-em, realizacijom tekućih i planiranih projekata u oblasti biodiverziteta u skladu sa prioritetima Nacionalne strategije biodiverziteta.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?