Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Pomoćnik ministra turizma i zaštite životne sredine Siniša Stanković otvorio Regionalni kurs za lica koja se bave zaštitom od zračenja

Objavljeno: 19.01.2009. 23:12 Autor: Naslovna strana
Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča, u saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, te Zavodom za međunarodnu naučnu, prosvjetno-kulturnu i tehničku saradnju i kontakt institucijama Vlade Crne Gore za saradnju sa MAAE, organiuje od 19 - 23. januara 2009. u Podgorici veliki Regionalni kurs za lica koja se bave zaštitom od zračenja.

Kurs se organizuje u okviru regionalnog projekta Agencije iz Beča RER9090, čija je tematika jačanje nacionalnih kapaciteta zemalja članica IAEA u zaštiti od zračenja. Namijenjen je licima koja će, nakon sticanja vještina sa tog kursa, moći samostalno da rade obuku drugih lica iz te oblasti (obuka tzv. trenera).

Na kursu učestvuju polaznici iz 12 zemalja Evrope - članica IAEA (Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Kirgistan, Litvanija, Makedonija, Malta, Moldavija, Poljska, Rumunija i Tadžikistan), kao i polaznici iz Crne Gore. Predavači su eminentni strani stručnjaci za oblast zaštite od zračenja.

Kurs je danas otvorio pomoćnik ministra turizma i zaštite životne sredine Siniša Stanković, koji je naglasio značaj njegovog održavanja, uz podsjećanje da je tom kursu prethodilo održavanje nekoliko sličnih događaja u Crnoj Gori, iz različitih oblasti saradnje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. On je takođe naglasio da je Crna Gora vrijedno radila da dostigne željeni nivo reformi i napretka, o čemu svjedoči novoosnovana Agencija za žaštitu životne sredine i Predlog zakona o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od radijacije, koji je usvojila Vlada krajem decembra prošle godine.

S obzirom da sve zemlje učesnice imaju jedinstven cilj ujedinjenu, naprednu i efikasnu Evropu koja će predstavljati garanciju stabilnosti i bezbjednosti regiona, gospodin Stanković je izrazio uvjerenje da će i ovim skupom Crna Gora potvrditi, na obostrano zadovoljstvo, svoju potpunu spremnost za intenziviranje saradnje sa IAEA.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?