Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost

Objavljeno: 11.03.2009. 18:22 Autor: Naslovna strana
Danas je vlasnicima KAP-a i KAP-u od strane pregovaračkog tima Prodavaca i Vlade Crne Gore, dostavljen predlog Ugovora o podršci KAP-u uz suspenziju arbitražnog postupka i rješavanje ostalih pitanja.

Tekst predloga Ugovora je rezultat višemjesečnih pregovora između predstavnika EN+, CEAC-a i KAP-a sa jedne strane i pregovaračkog tima Vlade i Prodavaca akcija sa druge strane a u cilju obezbjeđenja podrške KAP-u i prevazilaženja krize kako bi se proizvodni kapaciteti KAP-a i njegovih zavisnih društava očuvali i obezbijedila proizvodnja na sadašnjem nivou.

Tokom pregovora,konstatovano je da je u poslednjoj polovini godine drastično pala cijena aluminijuma na berzi metala, proizvodnja KAP-a u januaru 2009. godine je smanjena na nivo od 5.100 t, KAP-ov Konzorcijum banaka je blokirao račune KAP-a, KAP kasni u isplaćivanju obaveza prema većini svojih dobavljača, KAP nije uvozio električnu energiju u januaru i februaru 2009 godine i nema zaključen ugovor sa EPCG, Investicioni program i program zaštite životne sredine trenutno se izvršava samo djelomično; isplata plata za zaposlene u Preradi kasni za jedan mjesec itd.

Iako je konstatovano da Kupac akcija u KAP-u i KAP u potpunosti ne izvršavaju ugovorne obaveze čime se ne poštuje Kupoprodajni ugovor, u cilju postizanja osnovnih ciljeva kao što su: obezbjeđenje opstanka i dugoročnog razvoja KAP-a i njegovih zavisnih društava, socijalna sigurnost zaposlenih, rješavanje pitanja zaštite životne sredine itd., ugovorne strane treba da ulože sve napore kako bi zajednički i u dobroj vjeri radili na postizanju navedenih ciljeva.

Jedan od preduslova za realizaciju obaveza iz Ugovora je suspenzija Arbitražnog postupka.

Navedenim Ugovorom,ugovorne strane će između ostalih, preuzeti sledeće obaveze:
Vlada Crne Gor će obezbijediti saglasnost za odlaganje obaveza KAP-a prema Državi na nekoliko mjeseci (porezi i doprinosi na zarade,PDV,carine);
Vlada Crne Gore će obezbijediti da kompanije u kojima je Država Crna Gora većinski akcionar (EPCG,Montenegrobonus,Željeznica CG. Luka Bar), odlože na nekoliko mjeseci plaćanja obaveza KAP-a prema njima,što će biti definisano posebnim ugovorima;
Vlada Crne Gore će obezbijediti garanciju za kredit u iznosu od 20 miliona eura koji Kupac namjerava da dobije od OTP-a i CKB-a. Sa ovim kreditom Kupac će izvršiti određena plaćanja dobavljačima, EPCG, Montenegrobonusu, Željeznici Crne Gore,Luki Bar, obezbijediti otpremnine za budući tehnološki višak i smanjiti KAP-ov dozvoljeni nivo zaduživanja na osnovu prekoračenja po računu kod CKB-a.
Kupac, Korporativni garant i KAP treba da obezbjede da računi KAP-a budu deblokirani.
Kupac treba da zadrži nivo zaposlenosti u KAP-u i zavisnim društvima kakav postoji na datum Stupanja na Snagu ovog ugovora do 31. maja 2009, izuzev ako postoji ugovor između zaposlenog u KAP-u i KAP-a o sporazumnom raskidu ugovora o radu zaposlenog.
Kupac treba da redovno isplaćuje plate zaposlenima u KAP-u i zavisnim društvima.
Kupac treba da obezbjediti da KAP proizvodi najmanje 5.000 t aluminijuma mjesečno tokom perioda važenja Ugovora;
Kupac treba da obezbijediti zalog u korist Države da bi se obezbijedile odložene obaveze i kredit od 20 miliona eura (imovina fabrika Prerade i oko 66% akcija Rudnika boksita);
Do 31. maja 2009. godine Kupac treba da pripremi program restrukturiranja kompanije u skladu sa predviđenim obimom proizvodnje, pregovara sa Sindikatom o elementima socijalnog programa i Kolektivnog ugovora.

Nakon potpisivanja ovog Ugovora, ugovorne strane treba da formiraju Komisije za pregovaranje koje će imati ovlašćenja da pregovaraju o rješavanju svih preostalih pitanja među stranama,pa i o arbitražnom postupku i da pomognu da KAP prevaziđe krizu u srednjem i dugom roku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?