Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja

Objavljeno: 26.03.2009. 22:28 Autor: Naslovna strana
Pojedini lideri opozicije poslednjih dana u javnost iznose neistinite tvrdnje, koje nažalost koriste i neki sindikalni povjerioci KAP-a, da se ne prati realizacija obaveza iz kupoprodajnih ugovora za KAP i Rudnik boksita, da nijesu tačni objavljeni iznosi dosadašnjih investicija, kao i da Savjetnici ne prate realizaciju obaveza iz ugovora na kvalitetan način. Takve izjave služe samo u politikantske svrhe, a saopštavaju se bez tačnih podataka, dokumenata ili činjenica.

Podsjećamo da je Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, zaključcima Vlade iz jula i oktobra 2005. godine, zadužena da angažuje nezavisnu konsultantsku kuću ili eksperte koji će pratiti realizaciju Ugovora o kupoprodaji akcija fondova u KAP-u i Rudniku boksita i da o tome redovno informiše Vladu. Nakon tendera za izbor savjetnika, na koji su ponude dostavile tri kompanije, Agencija je zaključila Ugovor o pružanju konsultantskih usluga sa Ekonomskim fakultetom, koji je dostavio najpovoljnije uslove.

Stručni tim nosioca posla, Ekonomskog fakulteta, i Metalurško-tehnološkog fakulteta iz Podgorice izabran je u redovnoj i transparentnoj proceduri za Savjetnika, sa zadatkom da prati implementaciju Ugovora o kupoprodaji akcija KAP-a i Rudnika boksita. Savjetnik je aktivnosti realizovao u skladu sa Ugovorom i postavljenim projektnim zadatkom i rezultate monitoringa saopštio u formi tromjesečnih Izvještaja dostavljenih Agenciji.

Stručni tim Savjetnika proučio je sve dostupne informacije koje se odnose na aktivnosti precizirane Ugovorom o kupoprodaji akcija fondova u Kombinatu aluminijuma Podgorica A.D. putem javnog tendera, dizajnirao adekvatnu naučno priznatu i ovoj vrsti projektnog zadatka primjerenu metodologiju i na njoj zasnovao aktivnosti potrebne za praćenje implementacije Ugovora.

Usluge Savjetnika obuhvataju praćenje obaveza iz Ugovora, uključujući realizaciju investicionog programa, programa zaštite životne sredine, socijalnog programa i drugih obaveza definisanih Ugovorima. Analize, komentari i zaključci izvedeni su na osnovu izvornih dokumenata, neposrednim uvidom u fizičko stanje i prisustvo, te funkcionalnosti navedenih ulaganja. Sve to potvrđuju analitički pregledi ugovora, faktura, prijemnica, carinskih dokumenata koje se odnose na realizovane investicije, kopije originalne dokumentacije...

U skladu sa Ugovorom o pružanju konsultantskih usluga, Savjetnik je dostavljao izvještaje (6-mjesečni, 12-mjesečni, 15-mjesečni, 18-mjesečni, 21-mjesečni, 24-mjesečni, 30-mjesečni, 33-mjesečni i 36-mjesečni), kao i ostala dokumenta (mišljenja, odgovore, upite i slično). Od izvještaja koje je Savjetnik pripremio, najbitniji su izvještaj nakon završetka prvog investicionog ciklusa (koji traje 18 mjeseci); izvještaj nakon završetka drugog investicionog ciklusa (koji traje 9 mjeseci) i izvještaj nakon završetka trećeg investicionog ciklusa (koji traje 9 mjeseci).

Investicioni program (aneks 2 ugovora) je za tri investiciona ciklusa (36 mjeseci) predvidio investicije 27.750.000 eura, od čega u fabriku glinice 13.500.000 eura; u fabriku aluminijuma 13.250.000 eura i fabrike prerade 1.000.000 eura. Na osnovu izvještaja Savjetnika i plaćenih iznosa iz dokumentacije konstatovano je da je Kupac za 36 mjeseci investirao u fabriku glinice 9.616.695,15 eura; fabriku aluminijuma 8.456.972,02 eura, a u fabrike prerade nije bilo investicija niti je dostavljen biznis plan, što je bila ugovorna obaveza.

Kada je riječ o ulaganju u životnu sredinu, u skladu sa Programom zaštite životne sredine, za 36 mjeseci obaveza Kupca je bila da investira 11.060.000 eura, a on je investirao 9.929.715,34 eura.

Što se tiče socijalnog programa - u prvih 36 mjeseci nije bilo kršenja ugovora. Za sve navedeno postoji dokumentacija (broj ugovora, broj faktura, naziv dobavljača, plaćeni iznos...) i o svakoj stavci se može napraviti uvid.

Ugovorom o kupoprodaji akcija fondova u KAP-u definisana je obaveza Kupca da Prodavcima u roku od 30 kalendarskih dana od zadnjeg dana svakog Investicionog perioda dostavi nalaz/mišljenje revizora, sačinjen o trošku Kupca, od strane međunarodno priznate računovodstvene firme. Kupac je dostavio izvještaje koje je pripremila računovodstvena firma Pricewaterhousecoopers (PWC).

Ekonomski fakultet provjerio je dostavljene nalaze i konstatovao da je Kupac ispunio investicione obaveze za prva dva investiciona perioda. Izvještaj za treći investicioni period u KAP-u, koji je dostavio PWC, ne odražava realno stanje u kompaniji i ne sadrži dokumentaciju kojom se potvrđuju navodi iz nalaza. Zato izvještaj PWC za treći investicioni period u KAP-u nije prihvaćen.

Zbog pomenutih neispunjenja ugovornih obaveza, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, Agencija je u ime Vlade i Prodavaca akcija pokrenula proceduru za naplatu Korporativne i Činidbene garancije, kojima se obezbjeđuje poštovanje ugovornih obaveza vezanih za investicije.

Pored praćenja investicionih obaveza po Investicionom programu i programu zaštite životne sredine, kao i socijalnom programu, Savjetnici su pratili usklađenost biznis plana sa poslovanjem kompanije, kao i ispunjenost obaveza koje se odnose na kupovinu električne energije (koja predstavlja raskidnu klauzulu).

Što se tiče organizacije posla, komercijalno-finansijskog poslovanja, ono je u apsolutnoj nadležnosti menadžmenta, a obaveza privatnih preduzeća, kao i svih drugih je da poštuju Zakon o privrednim društvima, Zakon o radu, kao i poreske i druge propise, dok je u nadležnosti državnih organa da kontrolišu da li ih preduzeća poštuju.

Ugovorom je predviđeno da Kupac ne može opteretiti najvažnija sredstva preduzeća (materijalna ili nematerijalna imovina Kompanije ili zavisnog društva, koja iznosi 10 odsto ili više od ukupne imovine Kompanije prema poslednjem zakonskom godišnjem bilansu stanja ili je od materijalnog značaja za djelatnost ili poslovanje Kompanije ili Zavisnog društva), bez prethodne saglasnosti Prodavaca, kao i da ne može založiti akcije bez prethodne saglasnosti osim da bi obezbijedio pozajmicu za finansiranje Investicionog programa, pod uslovom da je založni povjerilac pravno lice koje ispunjava Kriterijume za izbor ili mu je registrovani akcionarski kapital veći od 300 miliona eura.

Iz svega navedenog vidi se da se realizacije obaveza iz kupoprodajnih ugovora za KAP i Rudnik bosita redovno prate, u skladu sa naučno priznatim i primjerenim metodologijama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?