Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva finansija

Objavljeno: 03.04.2009. 23:17 Autor: Naslovna strana
Povodom teksta objavljenom u dnevnom listu Dan, 03. aprila 2009. godine, sa naslovom Prva banka kamen spoticanja i podnaslovom Delegacija Ministarstva finansija sedam dana na tajnom zadatku u Vašingtonu, Ministarstvo finansija saopštava sljedeće:

Sloboda govora je najznačajnije i najveće ljudsko pravo, a novinarska profesija i pravo na nezavisno, objektivno i kritičko sagledavanje stvarnosti, iznad svega, zahtijeva da se to pravo poštuje i cijeni.

Onom čemu teži Ministarstvo finansija je transparentan, objektivan i otvoren odnos prema javnosti i svim domaćim i međunarodnim medijskim kućama. Nijednog trenutka ni Vašu niti bilo koju medijsku kuću u Crnoj Gori nijesmo lišili informacija o radu i aktivnostima Ministarstva finansija Crne Gore, pa čak ni i onda kada je to zahtijevalo dodatno zalaganje i prekovremeni rad naših službenika.

Ipak, Vaše je slobodno novinarsko pravo da iznošenjem pod velom tajne neprovjerenih i netačnih informacija, propraćenim tendencioznim fotografijama i naslovima zasnovanim na neimenovanim izvorima navodno iz Ministarstva finansija, uskratite crnogorsku javnost za tačnu i provjerenu informaciju.

O načinu na koji ste ugrozili sve naše dosadašnje napore i želju da, bez obzira na uređivačku politiku Vaše kuće, uvijek u skladu sa postavljenim rokovima, odgovorimo Vašim potrebama, Ministarstvo finansija će reći samo sljedeće:

Istog dana pripreme Vašeg teksta, 02. aprila 2009. godine, na isto pitanje potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić, je crnogorsku javnost i sve medijske kuće informisao o neformalnim razgovorima, a ne pregovorima sa MMF-om. Tom prilikom saopštio je i kakve aranžmane bi Crna Gora mogla da očekuje, kao i da će se o eventualnom aranžmanu sa MMF-om odrediti po formiranju i nova crnogorska Vlada. Takođe, istog dana Vam je dostavljena i kratka informacija u kojoj Vam je još jednom potvrđena ministrova izjava.

Vama to nije bilo dovoljno, pa ste, umjesto korektnosti i profesionalnosti, izabrali da budete skandalozni i da objavite tekst koji je neosnovan, neprovjeren i tendenciozan, i koji ima obrise i namjeru žute štampe, što jednu ozbiljnu, profesionalnu i edukovanu ekonomsku redakciju ne bi trebalo da odlikuje.

Na kraju, ostavljamo crnogorskoj javnosti i medijskim kućama u Crnoj Gori da procijene koliko tajno i netransparentno Ministarstvo finansija izvještava i informiše o svojim aktivnostima. Iza nas je dnevno ažuriran web sajt, veliki broj intervjua i izjava naših službenika, dnevno dostavljanje informacija medijima, neformalna komunikacija sa novinarima u cilju edukacije i transparentnog informisanja crnogorske javnosti o svim aspektima rada Ministarstva finansija.

A iza Vas je naslov i tekst koji je obojen, nedobronamjeran i koji će, možda, danas povećati tiraž Vaših novina. Nadamo se da će Vam se ova namjera i isplatiti.

Mi ćemo, kao i do sada, u skladu sa našom prepoznatljivom i dobrom praksom ostati vjerni profesionalnim standardima i principima naše institucije i na sva Vaša pitanja za sjutrašnje izdanje odgovoriti u dogovorenom roku.

Opet, ponavljamo, Vaše je pravo da budete slobodni, objektivni i kritični, a mi ostavljamo crnogorskoj javnosti da procijeni šta su profesionalni i etički kodeksi kada je izvještavanje i informisanje javnosti u pitanju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?