Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost

Objavljeno: 22.04.2009. 00:06 Autor: Naslovna strana
U okviru projekta Evropske Komisije EuropeAid/119860/C/SV/Multi Unapređenje uloge nacionalnih NVO za zaštitu životne sredine Zapadnog Balkana, u kontekstu proširenja EU, u Budvi je kao uvodni događaj 15. Sajma ekologije održan Nacionalni konsultativni seminar.

Pomoćnik ministra turizma i zaštite životne sredine Siniša Stanković imao je izlaganje na temu Nacionalna politika u oblasti zaštite životne sredine radi pristupanja EU i saradnja sa nevladinim organizacijama. Tom prilikom osvrnuo se na glavne prioritete politike zaštite životne sredine, istakavši da je cilj Crne Gore uključivanje u evro-atlanske integracione procese, a preduslov za pridruživanje zajednici evropskih zemalja je transpozicija EU odredaba, direktiva i drugih relevantnih pravnih akata iz oblasti životne sredine u nacionalno zakonodavstvo i njegovo sprovođenje.

Gospodin Stanković je, takođe, podsjetio da je u decembru 2008. godine usvojena Nacionalna politika životne sredine, kojom se obezbjeđuje veza između postojećih strategija i zakonodavstva u oblasti životne sredine, i postepeno harmonizovanje sa odgovarajućim cjelinama Acquis Communautaire. Obaveza države je da obezbijedi potreban nivo kvaliteta životne sredine za građane, te da doprinese rješavanju globalnih problema ispunjavanjem svojih obaveza koje je preuzela kroz ratifikaciju multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine. Tim dokumentom, kako je istakao, Crna Gora teži da pruži jedinstvenu platformu za učešće javnosti i ojača sprovođenje zakona u oblasti životne sredine, i time potpomogne evropsku agendu, kako je to navedeno u Nacionalnom programu za integraciju u EU (2008 2012. godina).

Kompletno saopštenje možete naći na sajtu Ministarstva turizma i zaštite životne sredine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?