Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Zdravstveno - sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja

Objavljeno: 18.05.2009. 21:44 Autor: Naslovna strana
Nakon objavljivanja informacija o ispitivanju ispravnosti meda različitih proizvođača u Srbiji, Zdravstveno - sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Crne Gore je, s obzirom da se ti proizvodi nalaze i na našem tržištu, iz maloprodajnih objekata uzela 18 uzoraka različitih vrsta meda i dostavila ih ovlašćenim laboratorijama radi detaljne analize. Tom prilikom utvrđeno je da je od ukupnog broja ispitivanih uzoraka u tri uzorka proizvođača Aza iz Novog Sada utvrđena neispravnost, odnosno povećana koncentaracija hidrometilfurfurola. Riječ je o hemijskom jedinjenju koje u dozvoljenim količinama u hrani nije opasno, ali za kojeg se pretpostavlja da prekomjerna upotreba može biti opasna po zdravlje.

Po nalogu inspekcije zatečene količine meda proizvođača Aza iz Novog Sada, stavljene su van prometa i sa njima će se postupiti u skladu sa zakonskim propisima.

Takođe, povodom informacija o zdravstvenoj neispravnosti proizvoda od ribe marke "EVA", hrvatskog proizvođača Adria, Zdravstveno - sanitarnoj inspekciji je uvoznik tog proizvoda Podravka d.o.o Podgorica, dostavila obavještenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru veterinarske inspekcije i rezultatima tih analiza.

Naime, Veterinarska inspekcija izvršila je uzorkovanje artikla Eva Premium tuna u maslinovom ulju, serija 1004091. Proizvod je analizirao Institut za javno zdravlje Podgorica, a utvrđeno je da uzorak odgovara važećim pravilnicima i propisima u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?