Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja

Objavljeno: 03.06.2009. 21:10 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore obezbijedila je pozajmicu Kombinatu aluminijuma Podgorica i Rudniku Boksita u iznosu od 5 miliona i 250 hiljada eura za isplatu neto zarada radnicima i nabavku repro materijala neophodnog za održavanja proizvodnje. Vlada je od prihodovanih sredstava naplatila činidbenu garanciju od većinskog vlasnika, zbog neispunjavanja investicionih obaveza.



Sredstva za pozajmicu biće vraćena u roku koji nije duži od 60 dana, a biće utošena, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, za realizaciju investicionih obaveza U KAP-u.



Na taj način stiču se uslovi za ispunjenje obaveza isplate zarade radnicima KSP-a i Rudnika boksita.



Podsjećanja radi, za isplatu prethodnih zarada, Vlada Crne Gore je dala garanciju na kredit koji je KAP dobio od Nove ljubljanske banke.



Takođe, Elektroprivreda Crne Gore dala je saglasnost za deblokadu aluminijuma Ugovorom sa KAP-om, kojim je podgoričkoj fabrici omogućeno raspolaganje i prodaja aluminijuma, vrijednog osam miliona EUR.


Novac od prodaje aluminijuma trebalo je da bude iskorišćen za isplatu zarada i nabavku sirovina za održavanje proizvodnje, ukupne vrijednosti od pet miliona EUR, dok je ostatak od tri miliona namijenjen za plaćanje dijela duga za utrošenu električnu energiju.

Razloge zbog kojih nije došlo do realizacije tog ugovora treba zatražiti od menadžmenta KAP-a.


Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?