Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U toku završne aktivnosti na izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, visini i načinu plaćanja posebne naknade za upravljanje otpadom

Objavljeno: 09.06.2009. 19:00 Autor: Naslovna strana
U toku su završne aktivnosti na izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, visini i načinu plaćanja posebne naknade za upravljanje otpadom - saopšteno je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra turizma i zaštite životne Nebojša Popović i samostalni savjetnik mr Igor Jovanović ukazali su na značaj Uredbe za građane, jer ona tretira i plastične kese, čime se jedan od prepoznatih problema u Crnoj Gori može kvalitetno suzbiti.

Na osnovu Uredbe propisana je odgovornost, u vidu naknade, proizvođača i uvoznika proizvoda, od kojih nastaje otpad. Svrha naknade je vezana za odgovornost proizvođača i uvoznika proizvoda, kao i radi evidencije praćenja tokova posebnih vrsta otpada. Znači, odgovornost nije na onome ko kupuje proizvod, nego na onome koji taj proizvod stavlja prvi put u promet. Ta takozvana produžena odgovornost proizvođača i uvoznika, na čitav vijek trajanja proizvoda, važi za motorna vozila, ambalažu, električnu i elektronsku opremu, automobilske gume, motorna ulja, baterije i akumulatore.

Neke naknade su selektivne, u dijelu kako pojedine vrste otpada utiču na zagađivanje životne sredine, pa je naknada značajno veća za plastiku proizvedenu od PVC, nego biološki razgradivu. Razlika u visini naknade je takva da stimuliše proizvođače i uvoznike da proizvodu obezbijede kese iz biološko razgradive plastike.

Cilj Uredbe je da se propiše obaveza plaćanja naknade za upravljanje posebnim vrstama otpada (baterije i akumulatori, ambalaža i ambalažni otpad, otpad od električnih i elektronskih proizvoda, otpadne gume, otpadna vozila i otpadna ulja) i definišu obveznici plaćanja te naknade radi stvaranja uslova za upravljanje ovom vrstom otpada na način koji, u najvećoj mjeri, štiti životnu sredinu od njegovog negativnog uticaja i koji je u skladu sa direktivama Evropske unije.

Na konferenciji za novinare rečeno je da postoji šansa da Crna Gora postane prva u regionu koja bi se založila za rješavanje tog globalnog problema čovječanstva, a to pravo građana zapisano je u Ustavu. Dakle, tanke nerazgradive, jednokratne plastične kese će morati da nestanu iz upotrebe, a suština je da njihov nestanak ubrzamo. Benefit bi imali građani, kroz zaštitu životne sredine, a rješavanje tog problema doprinijelo bi pozitivnom ugledu Crne Gore u regionu i svijetu.

Popović i Jovanović su podsjetili da je Master plan predvidio izradu Zakona o upravljanju otpadom. Taj Zakon donešen je 2005. godine, a krajem 2008. godine dopunjen je saglasno promjenama u evropskom zakonodavstvu nastalim poslije donošenja Zakona. Na osnovu Zakona o upravljanju otpadom donešena je Uredba o kriterijumima, visini i načinu plaćanja posebne naknade za upravljanje otpadom, a planirano je da se do kraja ove godine uradi oko desetak podzakonskih akata.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?