Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja pojačano će nadzirati granične prelaze u Crnoj Gori zbog gripa A/H1N1

Objavljeno: 09.06.2009. 22:29 Autor: Naslovna strana
Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i preporukama Instituta za javno zdravlje, organizovaće od četvrtka, 11. juna, pojačan sanitarni nadzor na graničnim prelazima, i to na sljedeći način:

Umjesto dežurstava na graničnim prelazima od većeg epidemiološkog značaja (aerodromi Podgorica i Tivat, luke Bar, Zelenika i Kotor, kopneni prelazi Debeli brijeg i Dobrakovo) organizovaće se pripravnost sanitarnih inspektora po unaprijed utvrđenom rasporedu.

Na graničnim prelazima manjeg epidemiološkog značaja (kopneni prelazi Dračenovac, Kula, Šćepan polje, Ilino brdo, Ranče, Metaljka, Vraćenovići, Kobila, Sukobin i Božaj) i dalje će biti organizovana pripravnost sanitarnih inspektora.

Spiskovi sa telefonima pripravnih inspektora biće dostavljeni svim područnim jedinicama Sektora granične policije i domovima zdravlja u opštinama kojima pripadaju granični prelazi.

Na svim graničnim prelazima biće postavljeni plakati sa upozorenjem i preporukom daljeg postupanja u slučaju sumnje ili obolijevanja od gripa A/H1N1 na crnogorskom, engleskom, ruskom i albanskom jeziku.

Svim putnicima u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju Crnu Goru prilikom čekiranja karata, aerodromski službenik uz boarding pass uručivaće i liflet Preporuke za pripremu putnika koji planiraju međunarodna putovanja.

Svim putnicima koji ulaze u Crnu Goru prilikom pasoške kontrole službenik granične policije davaće liflet Preporuke i upitnik za putnike koji dolaze iz Meksika, SAD i drugih država u kojima je registrovano obolijevanje od novog virusa gripa A.
Pored upitnika na graničnim prelazima će biti dostupne zaštitne maske i
rukavice, kako bi se u slučaju sumnje ili obolijevanja putnika od gripa A/H1N1 smanjila mogućnost daljeg prenosa infekcije.

U svim područnim jedinicama sanitarni inspektori su uspostavili komunikaciju sa pripravnim službama pri domovima zdravlja, kako bi se u slučaju potrebe izvršio transport i smještaj oboljelih lica.

Institut za javno zdravlje će i dalje svakodnevno dostavljati preporuke i ažurirane spiskove zemalja u kojima se registruje pojava gripa A/H1N1 koji će se prosleđivati sanitarnim inspektorima i Sektoru granične policije.

Pojačani sanitarni nadzor i ostale preventivne mjere na graničnim prelazima sprovodiće se i dalje, jer je opasnost od unošenja gripa A/H1N1 u Crnu Goru evidentna i posebno potencirana zbog predstojeće turističke sezone.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?