Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Ambasadi Crne Gore u Sarajevu potpisan Međunarodni Sporazum o osnivanju Regionalne škole za državnu upravu ReSPA

Objavljeno: 10.06.2009. 22:40 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak danas je u Ambasadi Crne Gore u Sarajevu potpisao Međunarodni Sporazum o osnivanju Regionalne škole za državnu upravu ReSPA, koji će nakon ratifikacije preostalih zemalja članica ReSPA-e stupiti na snagu krajem 2009. godine.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ambasador Crne Gore Ramiz Bašić, direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, član Upravnog odbora ReSPA/e od strane Crne Gore Jadranka Đurković i član Upravnog odbora ReSPA/e od strane Bosne i Hercegovine Niko Grubešić sa saradnicima.

Stupanjem na snagu Sporazuma o osnivanju Regionalne škole za državnu upravu, odnosno ratifikacijom Sporazuma od strane pet zemalja potpisnica Sporazuma, ReSPA postaje međunarodna organizacija sa sjedištem u Danilovgradu, koja ima za cilj unaprjeđenje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti javne uprave i jačanje administrativnih kapaciteta u skladu sa principima evropskog administrativnog prostora.

Do stupanja na snagu Sporazuma o osnivanju Regionalne škole za državnu upravu, ReSPA će obuku nastaviti da izvodi u zemljama regiona prema utvrđenom Programu obuke za 2009. godinu. Tako je prva obuka iz Programa na temu: Politika državne pomoći održana u Podgorici u zgradi Uprave za kadrove 17. februara.

Takođe, u saradnji sa Upravom za kadrove, ReSPA će u junu organizovati niz seminara. Aktuelne teme su Etički kodeks i Trening Trenera, kao i ljetnje škole u Brižu i Luksemburgu na temu Evropska Unija, koje će pohađati učesnici iz Crne Gore i regiona.

Projekat ReSPA je jedan od najznačajnijih projekata na Zapadnom Balkanu, iniciran u cilju unaprjeđivanja regionalne saradnje u oblasti javne uprave, jačanju administrativnih kapaciteta i razvoja kadrova u skladu sa principima evropskog administrativnog prostora. ReSPA podstiče saradnju između institucija za državnu upravu zemalja članica i sličnih institucija zemalja EU kako bi doprinijela razmjeni informacija i iskustava u cilju poboljšanja saradnje i promovisanja dobre prakse.

Kroz sajt www.respa.web.eu, ReSPA podržava razmjenu informacija u različitim oblastima djelovanja državne uprave i napredovanja u procesu evropskih i evroatlanskih integracija. Na ReSPA-inom sajtu mogu se naći različite publikacije, elektronski časopis, elektoronska regionalna biblioteka, kao i posebna izdanja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?