Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Vlade Crne Gore i Evropske komisije u Briselu održali sastanak Visokih zvaničnika

Objavljeno: 11.06.2009. 20:41 Autor: Naslovna strana
Predstavnici Vlade Crne Gore i Evropske komisije su danas u Briselu održali sastanak Visokih zvaničnika na kojemu su prezentovani nalazi Procjene EK o ispunjavanju uslova Crne Gore iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

Crnogorsku delegaciju, u čijem su sastavu bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave i Ministarstva inostranih poslova, predvodila je Nada Vukanić, pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Takođe, na sastanku su učestvovali predstavnici Misije Crne Gore pri EU. U ime EK, sastankom je predsjedavao Žan Lui de Brao, direktor u Generalnom direktoratu EK za pravdu, slobode i sigurnost.

Predstavnici EK su istakli da je Crna Gora ostvarili zavidan napredak u relativno kratkom roku, odnosno da je ispunila skoro sve uslove iz Mape puta. To se odnosi na sva četiri bloka: bezbjednost dokumenata; ilegalne migracije, uključujući readmisiju; javni red i bezbjednost i spoljni odnosi i fundamentalna prava.
Predstavnici EK su pozdravili i pozitivno ocijenili dalje angažovanje Vlade na ispunjavanju još nekoliko preostalih uslova o kojima će se nastaviti intenzivna komunikacija sa EK.

Saopšteno nam je da je mišljenje nadležnih predstavnika EK, potpredsjednika EK za pravdu slobode i sigurnost Žaka Baroa i komesara za proširenje Oli Rena da bi EK do kraja jula mogla da podnese predlog Savjetu ministara EU za ukidanje viznog režima sa Crnom Gorom. To podrazumijeva da Crna Gora, do formalno pravnog usvajanja Odluke Savjeta, koja se očekuje u decembru, ispuni preostalih nekoliko zahtjeva. To bi praktično značilo da bi državljani Crne Gore od 1. januara 2010. godine bez viza putovali u zemlje Šengen zone.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?