Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Ministarstva ekonomije Crne Gore održali sastanak sa predstavnicima ambasada CEFTA potpisnica

Objavljeno: 19.06.2009. 23:31 Autor: Naslovna strana
Usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje od strane parlamenta Bosne i Hercegovine bio je razlog današnjeg hitnog sastanka predstavnika Ministarstva ekonomije Crne Gore, na čelu sa pomoćnikom ministra Goranom Šćepanovićem, sa predstavnicima ambasada CEFTA potpisnica - Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine i predstavnikom Evropske komisije.

Na sastanku je zaključeno da usvajanju Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Bosni i Hercegovini nije prethodila obavezna procedura prethodnih bilateralnih konsultacija sa članicama CEFTA na koje se mjere odnose, niti je o tome informisan Zajednički komitet.

Ocijenjeno je da Zakon narušava uobičajena pravila postupanja, kako u okviru CEFTA, tako i generalno u međunarodnim odnosima, da je on u suprotnosti sa završenim pregovorima o daljoj liberalizaciji poljoprivrednih proizvoda, a posebno ne ide u prilog strateškoj oprediljeljenosti Regiona ka daljim integracijama u EU.

Zaključeno je i da uvođenje kontramjera, koje nijesu u duhu CEFTA sporazuma, a bez prethodnih analiza negativnih efekata Zakona moglo bi da dovede do narušavanja i drugih regionalnih inicijativa.

Takođe je zaključeno da se rješenje mora tražiti u duhu Sporazuma i međunarodnih pravila, a ne uvođenjem kontramjera koje će kršiti taj isti Sporazum. Takođe, Crna Gora će kao predsjedavajući pokrenuti inicijativu na expertskom nivou CEFTA potpisnica radi iznalaženja rješenja nastale situacije i davanja predloga Zajedničkom komitetu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?