Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XII sjednica Upravnog odbora crnogorsko-italijanske saradnje u oblasti zaštite životne sredine

Objavljeno: 20.06.2009. 00:00 Autor: Naslovna strana
Danas je održana XII sjednica Upravnog odbora crnogorsko-italijanske saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Sjednicom je predsjedavao ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, a u radu su uečstvovali ministar turizma Predrag Nenezić, generalni direktor u Italijanskom Ministarstvu zaštite životne sredine, kopna i mora Italije Korado Klini, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović kao i članovi sa italijanske i crnogorske starne zaduženi za praćenje realizacije pojedinih pitanja.

Na sastanku su razmotrene aktivnosti realizovane u prvoj polovini 2009. godine, sa ocjenama i preporukama za obezbjeđivanje efikasne implementacije u predstojećem periodu. U tom kontekstu, sagledane su aktivnosti na projektovanju eko-efikasne zgrade, pri čemu su date pozitivne ocjene i predložene mjere u pogledu završetka rada na pripremi projektne dokumentacije.

Na sastanku su takođe sagledane i aktivnosti u vezi izgradnje kapaciteta Nacionalnog ovlašćenog tijela - DNA Crne Gore, zaduženog za nadzor nad implementacijom CDM projekata. S tim u vezi, dogovoren je plan aktivnosti za izgradnju kapaciteta Tehničkog operativnog tijela i konstatovan napredak u realizaciji pojedinih projekata. Naročito je razmotren napredak u izradi projektne dokumentacije za Projekat Dobijanja biogasa sa farme u Spužu i Sakupljanje i spaljivanje gasa na deponijama u Pljevljima i Nikšiću, te projekti dobijanja energije iz biomase u Beranama i iskorišćavanje metana sa gradske deponije Podgorica.

U vezi implementacije Nacionalne strategije održivog razvoja, iskazano je zadovoljstvo realizacijom Menadžment plana za razvoj održivog turizma u Opštini Kolašin. Istovremeno su razmotrene i nove inicijative u prehrambenoj industriji i uspostavljanju marinskog zaštićenog područja, te izrada održivog pristupnog sistema za grad Perast i Vodiča za razvoj održivog turizma u Opštini Žabljak. Utvrđen je plan aktivnosti na realizaciji navedenih inicijativa u oblasti održivog razvoja u predstojećem periodu.

Pored navedenih tema, na sastanku su razmotrene i aktivnosti na pripremama Konferencije o održivom razvoju u kontekstu klimatskih promjena, koja će biti održana 15-17. oktobra u Crnoj Gori. Polazeći od uspješno organizovanog pripremnog sastanka održanog 13 maja pod okriljem Komisije Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, naglašen je značaj konsultacija među državama u cilju njihovog koordiniranog učešća na Konferenciji, kako bi se ojačala njihova pregovaračka pozicija na predstojećoj Konferenciji strana ugovornica UN Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.
Učesnici današnjeg sastanka su se osvrnuli i na aktivnosti u oblasti unapređenja životne sredine obalnog područja, naročito u kontekstu realizacije podrške sprovođenju MEDPOL programa u Crnoj Gori i projekta ADRICOSM.

Takođe je razmotren progres na unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha, uz osvrt na aktivnosti zoniranja teritorije Crne Gore prema kvalitetu vazduha i uspostavljanju državne mreže za praćenje kavliteta vazduha, o čemu će rezultati sprovedenih aktivnosti biti prezentirani 22. i 23. juna 2009. u Podgorici.

Konačno, učesnici sastanka su razmotrili i aktivnosti na izradi inventara u okviru Prve nacionalne komunikacije u vezi sa implementacijom UN Okvirne konvencije o klimatskim promejnama i uključivanju nacioanlnih institucija u EIONET sistem izvještavanja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?