Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Konsultativna radionica Međunarodna inicijativa za transparentnost donatorske pomoći za Evropu i Savez nezavisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza

Objavljeno: 06.07.2009. 22:49 Autor: Naslovna strana
U organizaciji Međunarodne inicijative za transparentnost donatorske pomoći (IATI), Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlade Crne Gore, danas je u hotelu Maestral u Miločeru počela dvodnevna regionalna radionica Međunarodna inicijativa za transparentnost donatorske pomoći za Evropu i Savez nezavisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Crne Gore, ambasador Milorad Šćepanović, u uvodnom izlaganju izrazio je zadovoljstvo izborom Crne Gore za domaćina radionice.
Imajući u vidu nedavno pristupanje Crne Gore Međunarodnoj inicijativi za transparentnost donatorske pomoći, želim da naglasim našu spremnost i težnju da doprinesemo razvoju standarda Inicijative. Naša zajednička dužnost je fokusiranje na pomoć i druge resurse zemalja donatora, u cilju usmjeravanja našeg rada ka povećanju odgovornosti u zemljama primaocima pomoći, gdje većina zainteresovanih strana želi transparentnost cijelog budžeta. Transparentnost međunarodne pomoći zahtijeva da informacije o pomoći budu objavljene na način koji je najupotrebljiviji za one koji rade na pitanjima odgovornosti, kazao je Šćepanović.

On je dodao da je, kao partnerska zemlja i prva zemlja Jugoistočne Evrope koja je postala članica Inicijative, Crna Gora spremna da preduzme sve aktivnosti koje će doprinijeti unaprjeđenju nesmetanog razvoja i implementacije obaveza koje proizilaze iz ove značajne Inicijative.
Međutim, politička volja kako partnerskih tako i zemalja donatora će biti od velike važnosti za unaprjeđenje djelotvornosti pomoći u cilju povećanja njenog uticaja na smanjenje siromaštva i nejednakosti, izgradnju kapaciteta, i dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, rekao je ambasador Šćepanović.

Stalni predstavnik UNDP i stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov objasnio je da je sastanak posvećen razmjeni iskustava o pitanjima koja se tiču transparentnosti i odgovornosti u vezi sa donatorskom pomoći, odnosno konsultativni sastanak za zemlje korisnice te pomoći.
Ovo je interni sastanak posvećen razgovoru o tome kako je u tim zemljama organizovan protok informacija vezanih za donatorsku pomoć. Ova razmjena iskustava među kolegama iz različitih zemalja koji se bave ovim pitanjima je jako korisna i važna, kako bismo na ovaj način saznali koji su problemi u ovoj oblasti, koji su izazovi i kako bismo pokušali da nađemo odgovor na te izazove i da ubuduće radimo na najdjelotvorniji način, rekao je Avanesov.

Viša savjetnica za razvojne politike, Biro za razvojne politike/Grupa za razvoj kapaciteta UNDP Njujork Daša Šilović zahvalila se Vladi Crne Gore na prijemu, ali i čestitala joj što se pridružila Inicijativi za međunarodnu transprentnost i zajedničku odgovornost država koje primaju stranu pomoć, i onih koje tu pomoć pružaju.
Mi ovdje imamo predstavnike Uzbekistana, Srbije, Albanije, Bosne, i drugih zemalja, i jako nam je drago što možemo u jednoj jako slobodnoj atmosferi razmijeniti iskustva sa jedne strane i vidjeti kako jedni drugima da pomognemo i sarađujemo na ovim pitanjima, što znači u suštini stvaranje standarda za praćenje i izvještavanje o razvojnoj pomoći i novcu koji dolazi u sve ove države za razvojne projekte. To podrazumijeva podjednako učešće i angažovanost Vlada, koliko podrazumijeva učešće i angažovanost civilnog društva u tom procesu. Mi se nadamo da će i donatori koji su pristupili ovoj Inicijativi, kao što je Evropska komisija, takođe poštovati te principe transparentnosti, pravovremenih informacija i istovremeno zajedničke odgovornosti za zajednički rad u cilju razvoja, kazala je Šilović.

Radionica sjutra nastavlja rad u 09.00 sati, a govoriće ministarka za evropske integracije u Vladi Crne Gore Gordana Đurović i šef delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori ambasador Leopold Maurer.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?