Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: 18 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Objavljeno: 20.09.2009. 21:17 Autor: Naslovna strana
Danas se navršava 18 godina od kako je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o proglašenju Crne Gore ekološkom državom. Ovim činom definisano je esencijalno razvojno opredjeljenje države, kada je riječ o odnosu prema prirodnim i ukupnim prostornim vrijednostima Crne Gore. Činjenica je da je taj akt ojačao spoznaju važnosti životne sredine i njene ekološke suštine. Crna Gora koja, na malom prostoru, integriše fascinantne prirodne raznolikosti, zaslužila je da se naslijeđene devastacije okoline saniraju, a buduće onemoguće, i da se njen ekonomski i društveni razvoj harmonizuje sa savremenim poimanjem odnosa čovjeka i prirode u kojoj živi.
Danas je uvažavanje ekoloških postulata postala prioritetna dokrina na globalnom nivou. U tom konstekstu, i Crna Gora nastoji da, u svakom aspektu svog razvoja, zaštitu životnu sredinu i da je tretira sa najvišim mogućim prioritetom. Treba razumjeti da se ekološkom državom ne može postati bilo kakvim deklarativnim aktom, jer se radi o procesu kojim će se anulirati zatečeni ekološki problemi i onemogućiti nastanak novih. Za taj proces, pored vremena, novca i institucionalnih napora, potrebna je puna svijest o važnosti tih pitanja kod svih društvenih stuktura i svakog građanina ponaosob.
Naše opredjeljenje ka konceptu održivog razvoja zapravo predstavlja operativan ishod Deklaracije o Crnoj Gori kao ekološkoj državi. Taj koncept zahtjeva sinhronizaciju razvojnih potreba i zaštite životne sredine. Održivi razvoj predstavlja okvir zbog koga se kapitalni objekti više ne mogu graditi bez prethodnog verifikovanja njihovog ekoloških utucaja na ambijent. Intenzivan privredni razvoj koji je Crnoj Gori i te kako potreban, mora uvažiti svjetske standardne u zaštiti životne sredine i odnosu prema prirodnim resursima.
Saznanje da mudre razvojne odluke, ne samo da čuvaju, nego i unapređuju kvalitet životne sredine, otvara široki prostor za djelovanje crnogorskog društva u ostvarenju ciljeva utvrđenih Deklaracijom.
Crna Gora postoji vjekovima, a vjekovi su i pred njom. Zbog toga, svaka generacija ima obavezu da ostavi svoj trag u ekološkom napretku svoje države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?