Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpisan Operativni sporazum između Službenika nadležnog za ovjeravanje programa (PAO) i Visokih programskih službenika (SPO) - rukovodilaca Jedinica za implementaciju projekata (PIU) u resornim ministarstvima

Objavljeno: 19.10.2009. 20:05 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra u Sektoru za finansiranje i ugovaranje sredstava EU Nataša Kovačević, potpisala je danas Operativni sporazum između Službenika nadležnog za ovjeravanje programa (PAO) i Visokih programskih službenika (SPO) - rukovodilaca Jedinica za implementaciju projekata (PIU) u resornim ministarstvima. Sporazum se isključivo odnosi na Decentralizovani sistem upravljanja (DIS) programima IPA komponente I, pod nazivom Pomoć tranziciji i izgradnja institucija, i predstavlja važan korak u okviru aktivnosti usmjerenih ka uspostavljanju DIS-a.

Nakon potpisivanja sporazuma, eksperti koji su angažovani na projektu Prvi koraci ka uspostavljanju DIS-a u Crnoj Gori su budućim potpisnicima prezentirali taj dokumenat, u cilju njegovog što boljeg razumijevanja. Osnovna svrha tog dokumenta je definisanje podjele dužnosti i odgovornosti između PAO/CFCU i SPO/PIU, u namjeri da se obezbijedi efikasnije izvršenje aktivnosti u procesu implementacije projekata finansiranih iz EU fondova, a sve u skladu sa zahtjevima Evropske unije na polju prenosa odgovornosti nad upravljanjem sredstvima sa Evropske komisije na Crnu Goru, odnosno zahtjevima procesa uspostavljanja DIS-a.

Iskustva zemalja koje su prošle kroz proces akreditacije, tj. uspostavljanja DIS sistema, pokazuju da je blagovremeno potpisivanje Operativnog sporazuma od krucijalne važnosti za operativnost i dalji razvoj struktura unutar sistema upravljanja EU sredstvima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?