Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Podgorici održan radni sastanak sa državnim službenicima u ministarstvima i organima državne uprave zaduženim za saradnju sa NVO, i rukovodećim službenicima u ministarstvima

Objavljeno: 26.11.2009. 01:07 Autor: Naslovna strana
Danas je u Podgorici, u organizaciji Kancelarije za saradnju sa nevladinim organizacijama i Delegacije Evropske Komisije u Crnoj Gori, održan sastanak sa državnim službenicima zaduženim za saradnju sa NVO u ministarstvima i organima državne uprave i rukovodećim službenicima, o radnoj verziji izvještaja o procjeni potreba za specifičnom obukom ove kategorije službenika i prijedlogu programa obuke.

Sastanak je organizovan u okviru projekta Delegacije Evropske Komisije u Crnoj Gori Podrška razvoju civilnog sektora, a u njegovom radu su učestvovali šefica Kancelarije za saradnju sa NVO Danka Latković i konsultant angažovan od strane Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori za realizaciju tog projekta Mike Atkinson.

Ponuđena radna verzija dokumenta urađena je na osnovu prethodnog istraživanja i analize potreba, proizašlih iz pojedinačnih intervjua sa državnim službenicima zaduženim za saradnju sa NVO i njihovim pretpostavljenim rukovodiocima, te odogovora na upitnik koji im je poslat. Posebno je iskazano zadovoljstvo velikim procentom odogovora na upitnik - 74%, što je za rezultat imalo to da je radna verzija izvještaja i prijedlog programa obuke u potpunosti prihvaćen.

Ocijenjeno je da je neophodno organizovati dodatnu obuku, jer je rad NVO-a vrlo specifičan, odnosno, kako je rekao konsultant treba razumjeti kulturu komunikacije i rada nevladinih organizacija, koji se značajno razlikuje od rada javne administracije. Službenici koji su u upravi zaduženi za komunikaciju sa NVO, imaju i niz drugih poslova, tako da su im to dodatna nova zaduženja, pa je sticanje odogvarajućih znanja i vještina u vezi sa radom i komunikacijom sa NVO-ima od velike pomoći da i te poslove obave na što kvalitetniji i primjereniji način.

Posebna pažnja posvećena je pitanju stalnosti obavljanja tih poslova, zbog čega su se svi učesnici složili da ih treba propisati aktima o sistematizaciji kroz opis posla pojedinih izvršilaca i podršku rukovodećih lica u organima uprave koji su na pozicijama odlučivanja, jer bez njihove podrške i edukacije zaduženih službenika, saradnja sa NVO-ima neće biti moguća.

Zaključeno je da treba intenzivirati međusobnu saradnju i povezivanje, kao i protok informacija, uz podršku aktivnostima na realizaciji Strategije saradnje Vlade Crne Gore sa nevladinim organizacijama, posebno onih koje se odnose na vođenje odgovrajućih i ažurnih evidencija o NVO-ima, kao i onih za jačanje kapaciteta Kancelarije i uslova za obavljanje saradnje sa NVO u svim organima državne uprave.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?