Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sastanka održanog u Budvi (Pržno) sa predstavnicima NVO-a iz južnog dijela Crne Gore, o saradnji Vlade Crne Gore i NVO

Objavljeno: 30.11.2009. 20:49 Autor: Naslovna strana
U subotu 28. novembra 2009, u Pržnom je održan sastanak sa predstavnicima NVO-a iz južnog dijela Crne Gore na temu Saradnja Vlade Crne Gore i NVO, u organizaciji Kancelarije za saradnju sa nevladinim organizacijama i Delegacije Evropske Komisije u Crnoj Gori.
Sastanak je organizovan u okviru projekta Podrška razvoju civilnog sektora, a u skladu sa obavezom iz Strategije o saradnji Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija, koja se odnosi na međusobno informisanje (jedan od principa utvrđen Strategijom).
U radu skupa učestvovali su predstavnici NVO-a iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Cetinja, čiji je broj bio manji od očekivanog, vjerovatno zbog činjenice da se sastanak održavao na drugi dan Kurban bajrama.
Skup je otvorila šefica Kancelarije za saradanju sa NVO Danka Latković, a u radu su učestvovali konsultant angažovan od strane Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori za realizaciju projekta Podrška razvoju civilnog sektora Mike Atkinson i predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO Saradnjom do cilja Goran Đurović.
Saglasno pomenutom principu i obavezi međusobnog informisanja o dokumentima i aktivnostima koje se realizuju, na skupu je predstavljena Strategija saradnje Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija", prioritetne aktivnosti na planu sprovođenja Akcionog plana realizacije Strategije saradnje Vlade Crne Gore i NVO za period 2009-2011. godine, kao i nadležnosti Kancelarije za saradnju sa NVO. Prisutnima je posebno pojašnjena uloga Koalicije NVO Saradnjom do cilja u procesu pripremanja pomenutih dokumenata, te značaj i prednosti međusobnog povezivanja.
U produktivnoj diskusiji koja je uslijedila, predstavnici NVO-a su pokrenuli niz pitanja u vezi sa izborom predstavnika NVO-a u tijelima i grupama koje formiraju organi državne uprave, brojem aktivnih nevladinih organizacija, posvećenosti članova nevladinih organizacija radu u njima, volontarizmom u radu NVO-a i adekvatnim evidencijama o NVO u opštinama i na državnom nivou. Takođe je bilo riječi o finansiranju projekata NVO-a iz javnih fondova, a posebno o transparentnosti komisija koje dijele sredstva i praćenju realizacije projekata koji su dobili finansijsku podršku iz javnih fondova.
Govoreno je i o instrumentima finansijske podrške civilnom društvu iz fondova Evropske unije, kao i potrebi za dodatnom obukom za pisanje projekata radi apliciranja na konkurse fondova Evropske unije.
Predstavnici NVO-a su iskazali zadovoljstvo zbog organizovanja ovog sastanka i ocijenili da je neophodno poboljšavati međusobnu saradnju, obezbijediti kontinuirano informisanje NVO-a i građana o pitanjima i aktivnostima bitnim za rad i razvoj NVO-a, te pronaći načine za obezbjeđenje sredstava za njihovu obuku, naročito za pisanje projekata po pravilima EU. Isto tako naglašeno je pitanje položaja organizacija koje se bave humanitarnim radom i predloženo da se razmotri mogućnost drugačijeg određivanja položaja te kategorije organizacija, te izmjena njihovog statusa u skladu sa specifičnostima humanitarnih aktivnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?