Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bratislava: Pomoćnik ministra odbrane viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC 2007/8

Objavljeno: 19.01.2008. 00:00 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra odbrane viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC 2007/8: Poruka o široj kooperaciji, koja se održava u Bratislavi.

Viceadmiral Samardžić je, obraćajući se učesnicima konferencije na panelu Međunarodna zajednica na Balkanu: Rješavanje konflikata kroz saradnju, kazao da je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane Crne Gore jačanje odnosa sa zemljama u regionu, u cilju vraćanja povjerenja i uspostavljanja što boljih međusobnih veza koje će obezbijediti stabilan i nesmetan razvoj cijelog regiona.

Balkan je u nedavnoj prošlosti bio izvor nestabilnosti, sukoba pa i ratova. Upravo zbog toga shvatili smo značaj regionalnog povezivanja kako bi se ovaj prostor transformisao i postao pouzdan partner Evropskoj uniji i NATO, poručio je crnogorski pomoćnik ministra odbrane.

On je kazao da je Crna Gora posvećena evroatlantskom putu, te istakao da su relevantna ministarstva trenutno koncentrisana na izradu Individualnog partnerskog akcionog plana i na ostvarivanje što boljih rezulatata do samita NATO u Bukureštu, kako bi dobili poziv za pokretanje Intenzivnog političkog dijaloga.

Na tom putu, potrebno je da sve države Evropske unije i NATO pruže snažnu pomoć zemljama na Balkanu kako bi što prije postale dio evroatlantskih integracija. Tako će i naš region dati svoj doprinos stabilnoj i bogatoj Evropi, a građani naših država uživati blagodeti demokratske porodice naroda, saopštio je viceadmiral Samardžić.

Tokom boravka u Bratislavi, crnogorski pomoćnik ministra odbrane sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Slovačke Jaroslavom Baškom. Tom prilikom, slovački državni sekretar iskazao je spremnost da njegova zemlja pruži podršku crnogorskom Ministarstvu odbrane u izgradnji kapaciteta i reformi Vojske Crne Gore. Takođe, dogovoreno je unaprjeđenje bilateralne saradnje u oblasti odbrane, kao i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Konferenciju GLOBSEC organizuju slovačka Atlantska komisija i Evroatlantski centar, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Slovačke, NATO Odjeljenja za javnu diplomatiju, Američke ambasade u Slovačkoj i Informacionog centra Ujedinjenih nacija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?