Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio je ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Kevina Lajna

Objavljeno: 24.01.2008. 01:07 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Kevina Lajna. Sastanku su prisustvovali britanski vojni ataše pukovnik Simon Vandeleur i predstavnik Foreign Office za NATO Vilijam Robinson.

Ministar Vučinić je ocijenio saradnju u oblasti odbrane sa Ujedinjenim kraljevstvom kao uspješnu i iskazao uvjerenje da će biti intenzivirana. Istako je, kao veoma značajno, uključenost britanskog Ministarstva odbrane u projekat rješavanja viška naoružanja i municije, kao i podršku u okviru Kliringhaus projekta prekvalifikacije viška kadrova. Podsjetio je da je pedesetak pripadnika Vojske Crne Gore završilo intenzivni kurs engelskog jezika, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenog kraljevstva. Takođe, ministar odbrane je upoznao ambasadora sa aktivnostima Ministarstva na ispunjavanju partnerskih obaveza i ponovio posvećenost Crne Gore da postane članica NATO.

Nakon otpočinjanja Procesa planiranja i revizije i pripreme Individualnog partnerskog programa, Crna Gora intenzivno radi na usvajanju Zakona o zaštiti povjerljivih informacija i Zakona o mirovnim misijama, kao i na pripremi Strateškog plana odbrane. Planiramo da što više aktivnosti završimo do Samita u Bukureštu, kazao je ministar Vučinić.

Crnogorski ministar je istakao da očekuje da lideri NATO u Bukureštu donesu odluku o pokretanju Intenzivnog političkog dijaloga sa Crnom Gorom.

Ambasador Lajn je zadovoljan bilateralnom saradnjom u odbrani i ističe riješenost njegove zemlje da podrži ambicije Crne Gore na evroatlantskom putu.

Vaše ambicije su jasne i želimo da ih podržimo, kazao je britanski ambasador.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku realizacije kurseva engleskog jezika za pripadnike Ministarstva i Vojske, britanskoj podršci MONDEM projektu, kao i o posjeti britanske vazduhoplovne eskadrile, koja je planirana za septembar.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?