Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Jovan Lakčević boravi u posjeti Republici Sloveniji

Objavljeno: 30.01.2008. 01:39 Autor: Naslovna strana
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnika Jovan Lakčević razgovarao je sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Turkom. Tom prilikom, predsjednik Turk istakao je veoma značajnu ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu. Slovenija će, kao predsjedavajući Evropske unije i zemlja sa tradicionalno dobrim vezama sa Crnom Gorom podržati njene napore na jačanju povjerenja i stabilnosti u regionu, te dati puni doprinos njenom bržem uključivanju u evropske i evroatlantske integracije. General Lakčević i predsjednik Turk razgovarali su i o mogućnostima daljeg unaprijeđenja vojne saradnje između Crne Gore i Republike Slovenije. Tom prilikom, načelnik Generalštaba crnogorske Vojske izrazio je zahvalnost na podršci Slovenije u izgradnji crnogorskog sistema odbrane. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za dalji razvoj i unapređenje saradnje.

General Lakčević sastao se sa načelnikom Generalštaba Slovenske Vojske general-potpukovnikom Albinom Gutmanom i tom prilikom je iskazano zadovoljstvo međusobnom vojnom saradnjom. General Lakčević upoznao je svog kolegu o stanju i dostignutom stepenu izgradnje, kao i planovima razvoja Vojske Crne Gore. Kao prioritete razvoja Vojske Crne Gore istakao je obrazovanje i učenje engleskog jezika, opremanje i modernizaciju vojske, te zajedničke treninge i vježbe. General Gutman predstavio je iskustva svoje zemlje u razvoju oružanih snaga, u procesu integracija i članstva u NATO, kao i učešća u mirovnim misijama. Takođe, razmotrene su mogućnosti primjene iskustava oružanih snaga Slovenije.

Delegaciju Vojske Crne Gore primio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Franci Žnidaršič koji je predstavio slovenačka iskustva na putu ka NATO, te planove za obučavanje i modernizaciju. Takođe, izrazio je spremnost da njegova zemlja podrži Crnu Goru u izgradnji I jačanju odbrambenih kapaciteta, a posebno kroz prenošenje iskustava.

Delegacija Vojske Crne Gore nastavlja posjetu obilaskom Prve brigade Slovenske Vojske.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?