Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu

Objavljeno: 11.02.2008. 18:05 Autor: Naslovna strana
Minhen, 09-10. februar 2008. godine

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić, učestvujući na dvodnevnoj, 44. Konferencije o bezbjednosti u Minhenu, sastao se sa pomoćnikom zamjenika sekretara za odbranu SAD Danijelom Fatom i upoznao ga sa najvažnijim aktivnostima koje se preduzimaju uoči samita u Bukureštu. Tom prilikom, Fata je kazao da se raduje što će na Samitu u Bukureštu imati priliku za novi susret sa crnogorskim ministrom odbrane kada će razgovarati o daljoj sardnji i jačanju partnerstva.

Ministar Vučinić kazao je da Crna Gora od SAD, kao strateškog partnera, očekuje ključnu podršku naporima na putu evroatlantskih integracija kako bi, što brže i efikasnije, ispunila brojne obaveze iz članstva u PzM, naglašavajući da je i od strane generalnog sekretara NATO, prilikom njegovog izlaganja na konferenciji, jasno prepoznat taj strateški cilj. Fata je podsjetio na uspješnost razgovora u Pentagonu krajem prošle godine i dodao da Crna Gora treba odlučno da nastavi u pravcu daljih reformi i ispunjavanja obaveza u okviru PzM.

Zbog jasno izražene i prepoznate namjere da Crna Gora postane dio evroatlantske porodice država, SAD će sigurno podržati pristupanje Crne Gore intenzivnom dijalogu na predstojećem samitu NATO., kazao je visoki američki zvaničnik.

Izražavajući zahvalnost na podršci, ministar Vučinić je kazao da takav pristup strateškog partnera predstavlja snažno ohrabrenje i garant našeg brzog, konačnog uspjeha punopravnog članstva u NATO.

Ministar Vučinić sastao se sa sekretarom za odbranu Njemačke Tomasom Kosendejem, sa kojim je razgovarao o ostvarenom napretku i budućim aktivnostima Crne Gore u Partnerstvu za mir. Sekretar Kosendej kazao je da su u Ministarstvu odbrane Njemačke pozitivno iznenađeni crnogorskim progresom u reformi sektora odbrane, te da će na tom putu Crnoj Gori pružiti svu neophodnu podršku.

Na putu evroatlantskih integracija, Njemačka će ka vama ići punim kapacitetom, a vi sigurnim putem ka Evropi i NATO. To nije samo u interesu Njemačke, već cijele Evropske unije., kazao je Kosendej.

Ministar Vučinić kazao je da je Crna Gora čvrsto posvećena evroatlantskim integracijama i učlenjenju u NATO kao krajnjem cilju.

Crna Gora ima jasnu perspektivu i na nama je da ubrzamo reforme kako bi u što kraćem periodu ostvarili naše evroatlantske ciljeve. Svi mi dijelimo iste evropske i evroatlantske ciljeve i sigurni smo da ćemo ih na najbolji način ispuniti ako nastavimo aktivnu političku, ekonomsku, bezbjednosnu i odbrambenu saradnju, kazao je ministar Vučinić.

On je istakao značaj implementacije Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama, s obzirom da su javna kampanja i podizanje svijesti javnosti o NATO od suštinske važnosti za punu evroatlantsku integraciju zemlje. Bilo je riječi i o pitanjima od značaja za regionalnu stabilnost i bezbjednost.

Tokom bilateralnog susreta sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Ane-Grete Strom-Erksen, ministar Vučinić je zahvalio na značajnoj podršci Crnoj Gori na planu reforme sistema odbrane. Sa norveške strane je istaknuto da su impresionirani reformama u sistemu odbrane i istakli spremnost da pruže podršku u izgradnji kapaciteta Ministarstva i Vojske Crne Gore. Crnogorski ministar istakao je značajnu ulogu norveškog predstavnika u Ministarstvu odbrane Crne Gore, koji koordinira projekat izgradnje i reorganizacije Ministarstva.

Na marginama konfenerencije, ministar Vučinić se sastao sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom. Zajednički je konstatovano da je saradnja ministarstava odlična, otvorena i konstruktivna. Ministar Erjavec je visoko ocijenio crnogorske napore na putu evroatlantskih integracija, a posebno u sistemu odbrane. Informisao je crnogorskog ministra o prioritetima slovenačkog predsjedavanja EU, među kojima je istako dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana. Ministar Vučinić je posebno istakao veoma dobru saradnju sa vojnim izaslanikom Slovenije generalom Klisaričem i informisao sagovornika da će i Crna Gora u najkraćem roku imenovati vojnog predstavnika u Ljubljani. Slovenački ministar je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru, a posjeta će najvjerovatnije biti organizovana početkom marta.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?