Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić boravi u posjeti Republici Turskoj

Objavljeno: 13.03.2008. 22:56 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao je sa turskim kolegom Mehmedom Vecdi Gonulom, prilikom dvodnevne posjete Republici Turskoj. Ministar Vučinić je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za intenziviranje saradnje sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Republike Turske.
Za nas je izuzetno korisno vaše višedecenijsko iskustvo u NATO. U tom kontekstu posebno smo zainteresovani za vaša iskustva u vezi sa učešćem u mirovnim misijama, kazao je mınıstar Vučinić.

Ministar Vučinić je iskazao zahvalnost, prihvatajući prijedlog Turske da crnogorska vojska pošalje svoje oficire i vojnike na specijalističke kurseve u toj zemlji, te istakao posebno uvažavanje tamošnjih vojnih akademija. Crnogorski ministar odbrane kazao je da je Crna Gora strateški opredijeljena za evropske i evroatlantske integracije i istakao posvećenost reformi sistema odbrane i modernizaciji Vojske Crne Gore na tom putu. Takođe, upoznao je sagovornika da je početkom sedmice prihvaćen Prezentacioni dokument za IPAP u Briselu i iskazao očekivanje da na samitu u Bukureštu Crna Gora dobije poziv za Intenzivirani dijalog, a da joj što prije nakon samita bude odobreno učešće u Akcionom planu za članstvo - MAP.

Ministar Gonul istakao je značaj veoma konstruktivne uloge Crne Gore u stabilizaciji prilika u regionu i iskazao spremnost Turske da podrži reformske napore Crne Gore na evroatlantskom putu.
Vjerujem da će Crna Gora i dalje imati važnu ulogu u kreiranju stabilnosti u regionu i stoga nam je bilateralna saradnja sa njom značajna. Dobro ste počeli i nadamo se da ćete što prije postati član NATO, poručio je turski ministar.

Ministri odbrane dogovorili da će nakon ministarske posjete uslijediti i posjeta ekspertskih delegacija, kada će se konkretizovati saradnja u oblasti obuke i naoružanja. Vec je upucen pozıv prıpadnıcıma crnogorske vojske za usavrsavanje na vısokım skolama u Turskoj.

Ministar Vučinić razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Vojske Republike Turske Jašarom Bujukanitom i istakao zainteresovanost za jačanje saradnje sa turskom Vojskom.
Crna Gora pridaje izuzetan značaj odnosima sa Turskom, svjesni da vaša zemlja i vojska predstavljaju jedan od osnovnih stubova bezbjednosnog sistema NATO, a za nas je posebno važna vaša vodeća uloga u regionu, kazao je ministar Vučinić.
Crnogorski ministar podsjetio je da je Vlada usvojila, a da će crnogorski Parlament uskoro razmotriti Zakon o mirovnim misijama i da se uporedo sa tim intezivno radi na obuci i opremanju oficira, a posebno na učenju engleskog jezika, čime će Crna Gora postati aktivan subjekat kolektivnog sistema bezbjednosti.

Imamo veoma blisku vojnu saradnju sa svim zemljama Balkana i takvu saradnju želimo da uspostavimo i sa Crnom Gorom. Borba protiv terorizma u svijetu je važna i nijedna zemlja se ne može sama boriti i zbog toga je važna međunarodna saradnja zaključio je turski načelnik Generalštaba.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?