Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva odbrane povodom saopštenja liberalne partije

Objavljeno: 13.03.2008. 22:59 Autor: Naslovna strana
Tvrdnje Liberalne partije da Crna Gora nema vojsku aspsolutno su netačne, nedobronamjerene i politikantske. Za partiju čiji su se lideri od početka zalagali za nezavisnost Crne Gore, najblaže rečeno nelologično ı neutemeljeno zvuči, negiranje postojanja tako važne državne institucije, koja predstavlja jedan od atributa državnosti ı koja garantuje integritet ı nezavisnost države.

Apsurdost tvrdnje da Crna Gora nema vosjku, potvrđuje činjenica da Vojska Crne Gore, u ovom trenutku, broji 2091 pripadnika. To čini nešto više od 80 % pounjenosti projektovanog broja vojnika. Političko ı građansko neznanje je da predstavnik političke partije tvrdi da ne postoji institucija koja je utemeljenja Ustavom Crne Gore, kao ı strateškim i zakonskim dokumentima iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Crna Gora će, nakon sprovedene reforme sistema odbrane, imati malu, modernu i efikasnu vojsku, primjerenu potrebama i mogućnostima. Takva vojska biće sposobna da, na profesionalan način, brani državu, kako bi preduprijedila ponavljanje onoga što se na ovim prostorima dešavalo u ne tako davnoj proslostı. Zar se ı Liberalna partija nije zalagala za takve ciljeve insistirajući na obnovi crnogorske državnosti, za stvaranje države koja će imati sistem odbrane, koji je u skladu sa promijenjenim izazovima po njenu bezbjednost i kojı ce bıtı izgrađen po utemeljenim svjetskim standardima.

Takođe, paušalne su ı politikanske ocjene da jeneodgovorno i rasipničko ponašanje države zbog toga što je odlučeno da za za dva miliona eura, cijelu vojsku opremi novim uniformama. To su realne potreba nove Vojske, koja u svim prilikama dostojanstveno reprezentuje državu.

Na pitanje koga odijeva Ministarstvo odbrane, odgovor je 327 oficira, 908 podoficira, 419 vojnika po ugovoru, kojıh je svakog dana sve vıse, s obzırom na ınteresovanje mladıh ljudıh za profesıonalnı rad u Vojscı. Dakle, Vojsku Crne Gore ne čini samo oficirski kadar, kako to tvrdi Liberalna partija, već sve strukture neophodne za funkcionisanje moderne vojske. Konačno, ocjene koje dobıjamo od stranıh eksperata ı zvanıčnıka o naporıma kojı se ulažu da se ızgradı moderan sıstem odbrane ı nova Vojska Crne Gore najbolje demantuju ove dnevnopolıtıčke, već vıše puta saopstene ı nıčım argumentovane ızjave.

I još jedan paradoks. Partija koja se zalaže, kako to odnedavno tvrde, za demilitarizaciju Crne Gore, u istom obraćanju javnosti, žali zbog uništavanja zastarelog naoružanja.

Na kraju, pojašnjenja i dobronamjerne edukacije Liberalne partije radi, informacija da budžet Ministarstva odbrane za 2008. godinu iznosi oko 48 miliona eura. Takođe, ostaje nam nepoznato na čemu se onda temelji projekcija uštede od 100 miliona eura koju pominju iz Liberalne partije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?