Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao sa ambasadorima zemalja članica NATO u Crnoj Gori

Objavljeno: 19.03.2008. 21:38 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić razgovara je sa ambasadorima zemalja članica NATO u Crnoj Gori o dostignućima u oblasti odbrane uoči predstojećeg Samita NATO u Bukureštu.

Ministar Vučinić, pozdravljajući goste, kazao je da se brojne obaveze, iako u uslovima ograničenih resursa, uspješno realizuju uz podršku članica NATO, te da je ta podrška vrlo dragocjena i da je visoko uvažavaju institucije i građani u Crnoj Gori. Takođe, ocijenio je da je ostvaren značajan napredak u reformi sektora bezbjednosti i odbrane i u prilagođavanju standardima zemalja NATO. U tom smislu, podsjetio je da je Crna Gora već započela implementaciju Individualnog partnerskog programa, da je nedavno predstavila Prezentacioni dokument za IPAP u Briselu, te da je pripremila Pregled sveukupne interoperabilnosti u okviru PARP. On je istakao da je učešće Crne Gore na vježbama NATO značajno zapaženo i da će ubuduće biti u povećanom obimu. Ocijenio je da postoji prostor za dalje unapređenje komunikacije sa NATO i, u tom smislu, naglasio da bi tome značajno doprinijelo otvaranje Kancelarije NATO u Podgorici. Istakao je kao prioritet dalje unapređenje dobrosusjedske saradnje u oblasti odbrane. Ministar odbrane je podsjetio da je u toku implementacija Akcionog plana, u skladu sa Komunikacionom strategijom o evroatlantskim integracijama, a u cilju informisanja građana o tom procesu. Ministar je upoznao ambasadore da je u toku nabavka naoružanja i opreme po NATO standardima, radi postizanja pune interoperabilnosti crnogorske Vojske. Takođe, istakao je da je donesen Zakon o tajnosti podataka i da su pri kraju pripreme za formiranje Direkcije za zaštitu tajnih podataka i Centralnog registra. U okviru MONDEM programa, prikupljen je značajan dio sredstava za uništavanje viškova naoružanja i municije. Crnogorski ministar je izrazio zahvalnost stranim partnerima na toj podršci. Vlada je usvojila Zakon o misijama, koji je u skupštinskoj proceduri, podsjetio je ministar odbrane.

Ministar Vučinić je zaključio da je za Crnu Goru ohrabrenje to što svi strani partneri prepoznaju njene dosadašnje napore i rezultate. Izrazio je očikivanje punog razumijevanja i podrške Crnoj Gori na Samitu NATO u Bukureštu.

Ambasadori su pozitivno ocijenili ukupne reformske napore u sistemu odbrane Crne Gore i iskazali spremnost da nastave pružanje podrške i dalje unapređenje konstruktivne saradnje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?