Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio delegaciju Parlamenta Republike Rumunije

Objavljeno: 01.04.2008. 22:43 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je delegaciju Parlamenta Republike Rumunije, koju predvodi predsjednik Odbora za spoljnu politiku Stefan Glavan. Sastanku je prisustvovao ambasador Rumunije u Crnoj Gori Mihail Florovic.



Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo posjetom rumunske delagacije uoči Samita NATO i iskazao očekivanje da će Crna Gora u Bukureštu dobiti poziv za uključivanje u Intenzivirani dijalog sa NATO. Takođe, izrazio je zahvalnost na ponudi da se crnogorski vojnici usavršavaju u Rumuniji i naglasio značaj daljeg unaprijeđenja bilateralne saradnje u oblasti odbrane. Istakao je kao veoma korisno korišćenje rumunskih iskustava i uspostavljanje ekspertske saradnje. Crnogorski ministar odbrane uputio je poziv rumunskom ministru odbrane da posjeti Crnu Goru. Naglasio je da Ministarstvo odbrane ima veoma dobru saradnju sa Skupštinom Crne Gore i upoznao goste da će u srijedu pred Odborom za odbranu i bezbjednost predstaviti Izvještaj o radu Ministarstva odbrane za 2007. godinu.



Predsjednik Odbora Glavan iskazao je spremnost svoje zemlje da pruži bezrezervnu podršku u procesu pristupanja NATO i ocijenio da je Crna Gora ostvarila značajan napredak od proglašenja nezavisnosti, a posebno u reformi sistema odbrane i izgradnji Vojske Crne Gore. Iskazao je uvjerenje da će na Samitu u Bukureštu biti donijeta ohrabrujuća odluka za dalji napredak Crne Gore na putu evroatlantskih integracija. Šef rumunske delegacije kazao je da je stav njegove zemlje da se u procesu evroatlantskih integracija cijene individualni napori i dostignuća i ocijenio da bi Crna Gora trebalo samostalno da se priključi NATO. On je kazao da je Evropa veoma zainteresovana da Crna Gora postane dio NATO zbog njenog prepoznavanja kao faktora političke stabilnosti u regionu. U dijelu bilateralne saradnje, Glavan je ocijenio da je za Rumuniju važno da za zemlju prijatelja ima Crnu Goru, kao dio EU i NATO.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?