Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva odbrane

Objavljeno: 15.04.2008. 18:01 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo odbrane odbacaje optužbe samozvanog i nezakonito osnovanog sindikata Vojne ustanove Boka-Valdanos da je Ministarstvo odbrane dostavilo pogrešne i nepotpune informacije na osnovu kojih je Vlada donijela zaključak o prestanku rada ove ustanove.

Radi objektivnog informisanja javnosti, ta ustanova već godinama posluje sa značajnim gubicima i apsolutno nije bilo ekonomskog opravdanja za njeno dalje egzistiranje. Nadalje, u okviru aktuelne reforme sistema odbrane, nije prepoznata mogućnost niti potreba postojanja bilo kakvih vojnih ustanova, pa ni vojne ustanove koja se bavi ugostiteljstvom. Podsjećanja radi, slične vojne ustanove u Crnoj Gori, poput VGU Lovćen i VU Ribnica, su po sličnoj proceduri prestali sa radom zbog nepostojanja ekonsmkih razloga za njihovo dalje poslovanje.

Što se tiče statusa lica zaposlenih u VU Boka-Valdanos, ta lica imaju status civilnih lica zaposlenih u Vojsci, pa samim tim na njih, kao i na druga civilna lica u Vojsci Crne Gore, odnose se odredbe Zakona o Vojsci i drugih propisa koji regulišu radne odnose. Upravo, Zakonom o Vojsci propisano je da prestankom radnog odnosa civilnim licima u Vojsci pripada otpremnina u iznosu od najmanje dvanaestostrukog iznosa bruto zarade koju je lice ostavarilo u mjesecu koji je prtethodio mjesecu u kojem je prestao radni odnos. Stoga, ne stoje navodi da je zaposelnima ponuđena otpremnina od 24 prosječna dohotka, već, imajući u vidu sve okolnosti, značajno veća od najmanje zakonski predviđene otpremnine, odnosno ponuđena im je otpremnina u iznosu od 24 bruto zarade. Cijenimo da je kvalitet socijalnog programa i korektan odnos Ministarstva odbrane u konkretnom slučaju još naglašeniji imajući u vidu da je tokom 2007. godine iz Vojske i Ministarstva odbrane za oko 300 lica prestala potreba za rad, uz otpremnine od 12 bruto zarada, dakle, značajno niže nego što je to ponuđeno i predviđeno za radnike VU Boka-Valdanos.

Kada su u pitanju porodice koje koriste objekte VU Boka-Valdanos za stanovanje, naglašavamo da ta lica imaju rješenje samo za privremeno korišćenje tih objekata, te da Ministarstvo odbrane, imajući u vidu materijalni položaj tih porodica, a u skladu sa mogućnostima, pokušava iznaći optimalan način za rješavanje njihovih problema, slično kao i u slučaju drugih vojnih ustanova.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?