Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio francuskog ambasadora Bernarda Garanšera i izaslanika odbrane pukovnika Paskala Harta

Objavljeno: 21.04.2008. 23:30 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je danas ambasadora Francuske Bernara Garanšera i izaslanika odbrane pukovnika Paskala Harta.

Pozdravljajući goste, ministar Vučinić je podsjetio da je Crna Gora opredijelila svoj put ka evroatlantskim integracijama, te da je na tom putu urađeno dosta. Istakao je uvjerenje da će uz podršku partnerskih zemalja, među kojima je Francuska tradiocionalni prijatelj, Crna Gora nastaviti dinamičan napredak na unutrašnjoj reformi sistema odbrane i na putu ka NATO. On je ocijenio da je veoma važno da Crna Gora uspostavi tješnju saradnju sa Francuskom kao evropskom i svjetskom vojnom silom i, u tom kontekstu, izrazio zadovoljstvo uplovljavanjem francuskog broda Pluton, koje je planirano ove nedjelje u Kotor.

Francuski ambasador je čestitao na ostvarenim rezultatima u reformi sistema odbrane Crne Gore, uz ocjenu da je Ministarstvo odbrane uradilo puno i po pitanju demokratske kontrole oružanih snaga, osvrćući se na nedavno usvojeni Izvještaj o radu Ministarstva pred skupštinskim Odborom za odbranu i bezbjednost. On je kazao da je Crna Gora stabilna zemlja, posvećena unutrašnjem skladu i toleranciji i dobrosusjedskim odnosima u regionu. Ocijenio je da NATO nije samo interes Crne Gore, već da je i Crna Gora potrebna NATO-u, s obzirom da male države imaju svoje prednosti, i poručio da se za nju mogu očekivati dobre vijesti sa narednog samita Alijanse. Ambasador je kazao da će Francuska podržati proces uključenja Crne Gore u svim fazama, do konačnog ulaska u NATO.

Francuski izaslanik za odbranu je izrazio zadovoljstvo uspjehom koji je Crna Gora postigla prije i nakon Samita u Bukureštu, te da se raduje uspostavljanju jače saradnje između Crne Gore i Francuske u oblasti odbrane.

Francusku delegaciju je primio i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, koji je upoznao goste sa procesom reforme i modernizacije Vojske, ističući intenzivnu vojnu saradnju sa zemljama u regionu i članicama i partnerima NATO. Istakao je, takođe, da bi za crnogorsku vojsku bila veoma značajna saradnja sa francuskom vojskom, posebno saradnja mornarica i vazduhoplovnih jedinica.

Na današnjim sastancima bilo je riječi o posjeti delegacije crnogorskog Ministarstva odbrane Parizu, radi preduzimanja konkretnih koraka za uspostavljanje bilaterlane saradnje između dvije zemlje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?