Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: V.d. načelnika Generalštba VCG viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao na sastanku Evroatlantskog partnerskog vojnog savjeta u Briselu

Objavljeno: 15.05.2008. 01:48 Autor: Naslovna strana
Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić učestvovao je danas na sastanku Vojnog komiteta Evroatlantskog partnerskog vojnog savjeta u Briselu. Jedna od tačaka dnevnog reda sastanka bila je posvećena Crnoj Gori, pravcima razvoja Vojske Crne Gore i realizaciji paketa Partnerskih ciljeva.
Govoreći pred načelnicima generalštabova 50 zemalja, viceadmiral Samardžić upoznao je prisutne sa izazovima sa kojima se Crna Gora susreće u sprovođenju reformi, posebno ističući reorganizaciju, profesionalizaciju, osposobljavanje, modernizaciju i opremanje kao prioritete. Kao osnov za sprovođenje reforme naveo je Strategijski pregled odbrane, čija je izrada u toku.
Prilikom implementacije Partnerskih ciljeva, posebna pažnja biće posvećena učenju engleskog jezika, opremanju i obuci jedinica prijavljenih za aktivnosti Partnerstva za mir, kako bi što prije dostigle interoperabilnost sa NATO., rekao je Samardžić. On je zaključio da su Partnerski ciljevi realni, sprovodljivi i da će njihova implementacija doprinijeti sprovođenju reforme sistema bezbjednosti, približavanju Crne Gore članstvu u NATO i osposobiti crnogorske jedinice koje treba da učestvuju u NATO vođenim operacijama.
Učesnici sastanka pohvalili su napredak Crne Gore na putu približavanja NATO i ponudili su pomoć kako bi se puna interoperabilnost postigla u skladu sa planovima Crne Gore.
Današnji susret bio je i prilika da crnogorski predstavnici razmijene iskustva sa načelnicima generalštabova iz drugih zemalja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?