Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio je delegaciju Nacionalnog ratnog koledža iz Vašingtona

Objavljeno: 20.05.2008. 01:06 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je delegaciju Nacionalnog ratnog koledža iz Vašingtona, koju predvodi profesor Roj Steford.

Ministar Vučinić izrazio je zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Sjedinjenim Američkih Državama kao strateškim partnerom. On je podsjetio na njen početak, ostvaren krajem 2006. godine, prilikom posjete tadašnjeg državnog sekretara odbrane Donalda Ramsfelda. Ministar je, kao veoma značajno, istakao partnerstvo sa državom Mejn i njenom Nacionalnom gardom. Otvaranje Vojne misije pri Ambasadi u Vašingtonu značajno je doprinijelo saradnji sa Pentagonom i drugim institucijama, smatra ministar Vučinić. On je naglasio da je realizacija obuke crnogorskih vojnika u SAD bila veoma korisna, kao i njihovo upućivanje na školovanje na tamošnjim vojnim akademijama. Takođe, podsjetio je na značaj potpisivanja sporazuma o statusu snaga SOFA, izajamnom snabdjevanju i uslugama ACSA i Tehničkog o uništavanju viškova naoružanja i municije. Prošlogodišnju posjetu Vašingtonu Vučinić je ocijenio kao veoma korisnu za sticanje iskustava značajnih za buduću saradnju između dvije države. Crnogorski ministar smatra da je za dalji napredak Crne Gore na putu evroatlantskih integracija značajan individualni pristup ostvarenom rezultatu i zalaganju svake zemlje. Kao ukupni cilj reforme sistema odbrane naveo je izgradnju racionalne, savremene, obučene i moderno naoružane vojske, primjerene potrebama i mogućnostima Crne Gore.

Predstavnici američkog koledža interesovali su se za bezbjednosne izazove, finasiranje odbrane, podršku javnog mnjenja evroatlantskim integracijama, regrutovanje vojnika, te za druge oblasti saradnje između Crne Gore i SAD.

Misija Nacionalnog ratnog Koledža je obuka budućih lidera Oružanih snaga, Ministarstva inostranih poslova i drugih civilnih agencija za visoku politiku, komandu i upravljanje ljudskim resursima. U tom cilju, Koledž organizuje kurseve iz oblasti politike i strategije nacionalne bezbjednosti za najviše funkcionere i službenike.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?