Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva odbrane

Objavljeno: 23.05.2008. 01:15 Autor: Naslovna strana
Segment zajedničke obuke pripadnika specijalne jedinice Oružanih snaga Republike Grčke i pripadnika Brigade za specijalne operacije Vojske Crne Gore realizovan je danas, 22. maja 2008.godine u selu Tunjevo, na rijeci Zeti, u blizini Danilovgrada. Komandant Protivterorističkog bataljona iz Brigade za specijalne operacije VCG major Dejan Marković rukovodio je obukom, a prisustvovali su i članovi komande Brigade za specijalne operacije, na čelu sa zamjenikom komandanta Brigade potpukovnikom Zoranom Lazarevićem. Izaslanik odbrane Grčke pukovnik Panagiotis Kalivitis današnju vježbu je ocijeniok kao vrlo uspješnu i istakao da će se krajem ove godine zajednička obuka ponovo realizovati u Grčkoj, čime će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Veoma smo zadovoljni uslovima koje ovdje imamo, kako za obuku, tako i za smještaj, ali i svim onim što možemo da vidimo u Crnoj Gori. Prvenstveno mislim na kulturne i istorijske spomenike, kao i prirodne ljepote koje krase Crnu Goru. Juče smo posjetili predivni manastir Ostrog i svi su bili impresionirani jednim takvim zdanjem. Ovo je za nas prvi put da smo u Crnoj Gori, ali nije i prvi put da se sastajemo sa našim kolegama oficirima i podoficirima iz Crne Gore, s obzirom da je jedan dio njih već bio kod nas u posjeti prošle godine. Ovakva vrsta saradnje je vrlo korisna za sve nas i biće nastavljena između bratskih naroda Crne Gore i Grčke, kazao je vođa grčkog tima kapetan Pariskos.

Grčki instruktor podoficir Gatsonis, ne krijući oduševljenje boravkom u Crnoj Gori, između ostalog, je kazao: Kroz ovakve sadržaje obuke pokazali smo jedni drugima puno novih tehnika i procedura, tako da je ovakav vid saradnje vrlo značajan i za jednu i za drugu stranu. Taktika specijalnih jedinica je nešto što se svakim danom dopunjava i usavršava. Nadamo se da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu na obostrano zadovoljastvo.

Desetodnevna posjeta grčke delegacije Vojsci Crne Gore je nastavak uspješne saradnje sa OS Grčke. Slične aktivnosti realizovane su u oktobru prošle godine u Bataljonu specijalnih snaga u gradu Naosa u Grčkoj, gdje je boravio tim iz sastava specijalne brigade VCG. Zajednička obuka biće nastavljna do 27. maja, a planirane vježbe biće realizovane u Podgorici i Kolašinu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?