Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sofija: V.d. načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić učestvuje na Konferenciji državnih partnerskih programa Nacionalne garde SAD i zemalja Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 03.06.2008. 21:00 Autor: Naslovna strana
Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić, na poziv komandanta Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država generala Stivena Blama, učestvuje na Konferenciji državnih partnerskih programa Nacionalne garde SAD i zemalja Jugoistočne Evrope, koja se održava u Sofiji (Bugarska).

Cilj skupa je razmjena iskustava načelnika Generalštabova zemalja Jugoistočne Evrope i komandanata nacionalnih gardi SAD, koje sa tim zemljama imaju potpisan Državni partnerski program. Konferencija je prilika da se razmijene mišljenja o intenziviranju započete saradnje na polju bezbjednosti i odbrane u okviru državnih partnerskih programa, kao i o jačanju saradnje i stabilnosti u regionu.

Na margini zasijedanja, crnogorski načelnik Generalštaba sastao se sa zamjenikom vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generalom Džonom Mekolmom, sa kojim razgovarao o unaprijeđenju saradnje Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SAD.

Na Konferenciji učestvuju predstavnici Bugarske, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije, kao i predstavnici nacionalnih gardi država Alabama, Kolorado, Mejn, Merilend, Minesota, Njudžersi, Ohajo, Tenesi i Vermont.

Crna Gora, od 01. maja 2007. godine, sarađuje sa državom Mejn u okviru Državnog partnerskog programa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?