Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio predsjednika Komiteta za spoljnu politiku u Narodnoj skupštini Bugarske Solomona Pasija

Objavljeno: 03.06.2008. 23:55 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je danas predsjednika Komiteta za spoljnu politiku u Narodnoj skupštini Bugarske Solomona Pasija, koji boravi u posjeti Crnoj Gori. Sastanku je prisustvovala i amabasador Bugarske Snežana Najdenova.

Ministar Vučinić je upoznao gosta sa dosadašnjim reformama odbrane i istakao da su za Crnu Goru veoma korisna iskustva zemalja regiona, koje su uspješne na putu evroatlantskih integracija. Takođe je izrazio interesovanje za bugarska zakonska rješenja u oblasti odbrane i vojske, s obzirom da je Crna Gora u procesu dogradnje strateških i zakonskih dokumenata. Crnogorski ministar odbrane je ocijenio da bi potpisivanje sporazuma o saradnji sa Bugarskom, značajno doprinijelo inteneziviranju saradnje, posebno kada je riječ o obuci i školovanju crnogorskih vojnika.

Predsjednik skupštinkog Komiteta Pasi izrazio je zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori, uz očekivanje da bi tokom predstojeće posjete predsjednika Filipa Vujanovića Bugarskoj, ministri odbrane dvije zemlje mogli potpisati Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. On je kazao da Bugarska ima veliko iskustvo u reformi sistema odbrane i izrazio spremnost da njegova zemlja pomogne Crnoj Gori u oblasti normative i zaštite tajnih podataka, kao i u pripremama za upućivanje vojnika u mirovne misije. Ponudio je pomoć Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija, a posebno u oblasti odnosa sa javnošću, s obzirom na uspjeh te zemlje u informisanju o NATO integracijama. Takođe je izrazio spremnost svoje zemlje da se crnogorski vojnici obučavaju u bazama u Bugarskoj, i mogućnost školovanja na njihovim akademijama. On smatra da bi za pripadnike bugarskih oružanih snaga bila veoma korisna realizacija obuke za ronioce u Crnoj Gori. Pasi je prenio i spremnost Bugarske da posredstvom svoje vojno-diplomatske mreže omogući predstavljanje interesa Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?