Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sveti Stefan: Govor ministra odbrane Crne Gore Bora Vučinića na 69. Rose Roth seminaru Parlamentarne skupstine NATO pod nazivom "Jugoistočna Evropa na putu ka evroatlantskim integracijama"

Objavljeno: 25.06.2008. 00:10 Autor: Naslovna strana
69-ti Rose-Roth seminar, Sveti Stefan, hotel Maestral 24-27. juna 2008. godine

TEMA: REFORMA ODBRANE I INTEGRACIJA U NATO

Uvaženi predsjedavajući,

Poštovane dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da se obratim Vama - cijenjenim učesnicima ovog eminentnog skupa.

Posebno mi je drago što je Crna Gora domaćin ovog Rouz Rut seminara, koji je značajna prilika za razvoj parlamentarne demokratije i formiranje potpune predstave o stanju bezbjednosnih prilika u našem regionu.

Kada je riječ o razvoju parlamentarne demokratije, dozvolite da kažem da crnogorski Parlament ima značajnu ulogu. Tu prije svega mislim na mehanizme kontrole sektora odbrane. Vlada Crne Gore je formirala Savjet za Partnerstvo za mir i Interresornu komisiju. Ta dva tijela pripremaju i razmatraju sva strateška dokumenta u procesu evroatlantske integracije. No, ono što je važno je činjenica su u oba ta tijela uključeni predstavnici parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbjednost. Osim toga, uloga Skupštine Crne Gore biće osnažena i u budućem uslađivanju Strategije nacionalne bezbjednosti i Strategije odbrane, sa Ustavom. Osim o ta dva značajna dokumenta, Parlament će odlučivati i o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, a na osnovu zakona koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Takođe, želim da kažem da ovaj Zakon na nedavnom zasijedanju nije dobio potrebnu većinu. Neophodno je bilo da se za njega opredijeli dvije trećine poslanika crnogorskog Parlamenta. Ali isto tako, izražavam svoje uvjerenje, to i nije odraz ukupne opozicije u crnogorskom Parlamentu, prema učešču pripadnika crnogorske vojske u mirovnim misijama, već da je riječ o trenutnoj političkoj odluci jednog broja opozicionih partija, odnosno njihove odluke da apstineniraju iz rada nedavno održanog zasijedanja. Uvjeren sam da ćemo kao društvo prepoznati interes da Crna Gora, kao zemlja koja je i kroz tradiciju dokazala svoju potrebu da da doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti, to ponovo učini. Ako je to uradila prije sto i više godina i sada to treba da uradi. I to na način što će biti pridružena još nekim zemljama regiona koje će se naći, ili su se već našle, u okviru najmoćnijeg vojnog saveza i ne samo vojnog, već ukupno najmoćnije i najznačajnije organizacije u svijetu.
No, ovaj Rouz Rut seminar prilika je i da razmijenimo korisne informacije i iskustva, kako bi stekli potpunu predstavu o stanju bezbjednosnih prilika, ali i da krajnje otvoreno razgovoramo o svim temama koje su od vitalnog značaja za naš region.

Poznato Vam je da Crna Gora izuzetno pridaje značaj regionalnoj saradnji i razvijanju što boljih odnosa sa susjedima uključujući i oblast odbrane. To je, ako se tako može reći, naš prioritet broj jedan.

Sa svim zemljama regiona imamo plodotvornu saradnju u oblasti odbrane, što je posebno verifikovano kroz potpisivanje sporazuma o bilateralnoj saradnji i njihovom uspješnom realizacijom.

Naš stav je da će se mir i stabilnost u regionu najbolje ostvariti kroz uključivanje svih država u najveći kolektivni sistem odbrane, a to je NATO. U tom pravcu, pozdravljamo odluku Alijanse da uputi pozov za članstvo Hrvatskoj i Albaniji. Takođe, nadamo se i da će Makedonija uskoro dobiti poziv.

U regionalnim okvirima, za Crnu Goru su od posebnog značaja SEDM Proces i Jadranska povelja. Težimo da postanemo punopravni član u obje organizacije. Cijenimo i zahvalni smo svima u regionu na podršci koju dobijamo na tom planu.

Posebno razmotramo konkretne inicijative o zajedničkim regionalnim projektima, koji su razmatrani tokom sastanaka pomoćnika ministara odbrane u Dubrovniku, Budvi i poslednjem sastanku Kliring hausa (SEEC) održanog na Brdu kod Kranja. Crna Gora je nominovala projekat za stvaranje Regionalnog centra za obuku pilota na helikopterima koji će bitno doprinijeti jačanju saradnje oružanih snaga u regionu. Time bi se smanjili i troškovi obuke, jer bi se ona sprovodila u jednom centru i mi želimo, na taj način, da ponudimo naše kapacitete i ono sa čim raspolažemo da to stavimo u funkciju kao dobro za zemlje regiona.

Kao što vam je poznato, poslije obnove državnosti, Vlada Crne Gore se jasno opredijelila za priključenje evropskim i evroatlanskim integracijama.Strateški cilj Crne Gore je da postane punopravni član NATO.

Od samita u Rigi kada smo pozvani da se uključimo u program Partnerstva za mir, do danas, ostvarili smo značajne rezultate u ispunjavanju obaveza u okviru Partnerstva za mir, te reformama i izgradnji sistema odbrane u Crnoj Gori. Na samitu NATO koji je nedavno održan u Bukureštu, ti naši napori pozitivno su ocijenjeni. Rezultat je poziv za uključenje u Intenzivirani dijalog.

Sada u Ministarstvu odbrane, punim kapacitetom, radimo na ispunjenu obaveza koje proističu iz Intenziviranog dijaloga. Cilj je da u najkraćem roku dobijemo poziv za akcioni plan za članstvo (MAP).

Na polju unutrašnjih aktivnosti, Ministarstvo je, u kratkom roku, uspjelo da se konstituiše i ojača svoje kapacitete. To nam omogućava da ispunjavamo svoje obaveze, posebno kroz jačanje međunarodne saradnje. Trenutno se nalazimo u fazi popunjavanja kapaciteta i organizacijskog prilagođavanja, kako bi odgovorili brojnim obavezama koje stoje pred nama. Obnovom svoje državnosti, Crna Gora započela izgradnju potpuno nove vojske. Ona će biti mala, dobro obučena i opremljena. Kao takva biće spremna da odgovori svim izazovima definisanim u našim strateškim dokumentima. Ona se sada usaglašavaju sa novim ustavnim odredbama.

Namjera nam je i da, u što kraćem roku izradimo Strategijski pregled odbrane. Tim dokumentom moći ćemo dugoročno da profilišemo razvoj sistema odbrane Crne Gore. U tom cilju Vlada Crne Gore je formirala Komisiju za izradu Predloga strategije nacionalne bezbjednosti i izradu Predloga strateškog pregleda odbrane.

Veoma važno je da smo po donošenju Zakona o zaštiti tajnih podataka formirali Direkciju za zaštitu tajnih podataka. Direkcija je samostalni vladin organ čiji rad nadgleda Ministarstvo odbrane. Njeno funkcionisanje omogućiće nam dobijanje povjerljivih podataka iz NATO, što će biti regulisano sertifikacijom bezbjednosnog sporazuma.

Izlazeći u susret našim međunarodnim i partnerskim obavezama, trenutno je u parlamentarnoj proceduri Zakon o mirovnim misijama koji će nam dati pravni osnov za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore i drugih službenika u mirovne misije.

Naše obaveze su velike. Iako su nam kapaciteti relativno ograničeni, do sada smo ih u potpunosti realizovali i uspjeli da se pokažemo kao pouzdan partner.

Na kraju, istakao bih da je i dalje nužno intenziviranje svih napora i sinergija svih aktera integrativnog procesa. Intenziviranim dijalogom sa NATO-om i potpunim ispunjenjem naših obaveza, stvaraćemo uslove za dobijanje poziva za punopravno članstvo u Alijansu, čime bi Crna Gora dala svoj doprinos zaokruženju nove bezbjednosne arhitekture na ovom prostoru.

Zahvaljujem se na pažnji.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?