Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva odbrane na tekst objavljen u dnevnom listu "Dan" 3. juna 2008. godine pod naslovom "Mrčipuške"

Objavljeno: 04.07.2008. 02:00 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore oštro protestuju povodom krajnje zlonamjerne interpretacije, u današnjem broju lista Dan, rezultata istraživanja javnog mnjenja o sistemu odbrane u Crnoj Gori. Naslovom "Mrčipuške" urednički tim lista potvrdio je dosljednost u kontinuirnom omalovažavanju sistema odbrane Crne Gore. Naslovom i nadnaslovom izvještaja, list javnosti sugeriše apsolutno netačnu ocjenu o navodnoj nesposobnosti Crne Gore za sopstvenu odbranu, iako istraživanje javnog mnjenja ne daje osnova za takvu tvrdnju.

Očigledna je, dakle, potreba vašeg uredništva da nastavlja svoju negatorsku misiju, koju karakteriše neprihvatanje činjenice da je Crna Gora nezavisna država i da ima svoju- novu Vojsku. No, i to je dio medijske stvarnosti i mi sa tim nemamo problem. On nastaje kada vi, slijedeći svoj "novinarski kodeks", čitalačkoj populaciji namećete pogrešan zaključak o njenoj percepciji, za državu Crnu Goru, važne intitucije kakva je naša Vojska. Takođe, više je nego neprihvatljivo da se čini sve kako bi se omalovažila sposobnost i buduća osposobljenost onih mladih ljudi koji su se opredijelili za časno zvanje vojnika, koji je uvijek bio na braniku slobode i bezbjednosti svoje zemlje i svakog građanina, bez obzira na njegovo političko opredjeljenje. I ne manje važno, ta vojska koju karakterišete na krajnje neprimjeren način, garant je i vaše bezbjednosti u državi Crnoj Gori.

Za vašu infortmaciju, možda nije naodmet da ponovimo da VCG gradimo i razvijamo po najvišim svjetskim standardima, zahvaljujući kojim će zadovoljiti njene potrebe i biti usklađena sa njenim mogućnostima. Posvećeni smo izgradnji racionalne, efikasne, moderno opremljene i dobro obučene vojske, koja će, integrisana u sistem kolektivne odbrane, biti spremna da odgovori na izazove današnjice. To je opredjeljenje i drugih, većih i jačih, država i vojski, kako u regionu, tako i u širem okruženju, jer moderni svijet shvata da danas niko nije u stanju da se, bez obzira na to koliko je snažan, sam nosi sa bezbjednosnim i odbrambenim izazovima. To je objektivna činjenica savremenih međunarodnih odnosa i prilika.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?