Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Turska: Zajedničko saopštenje sa II Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja održane u Antaliji

Objavljeno: 08.07.2008. 23:20 Autor: Naslovna strana
1. U skladu sa prvim sastankom NGŠ održanom u Solunu, Grčka, 18. aprila 2007. godine i u skladu sa Zaključcima potpisanim 10. maja 2007. godine u Briselu, NGŠ balkanskih zemalja su se po drugi put susreli na Konferenciji NGŠ balkanskih zemalja. Predsjedavajući vojnih komiteta NATO i EU kao i komandant Združenih snaga iz Napulja su učestvovali u radu na Konferenciji po posebnom pozivu.

2. I kao što je istaknuto u "Zajedničkom saopštenju-zaključku" sa prvog sastanka, NGŠ su prikazali snažnu podršku naporima za unapređenje vojne saradnje između balkanskih zemalja u cilju predusretanja izazova za regionalnu bezbjednost.

3. Drugi susret NGŠ balkanskih zemalja na Konferenciji podvukao je izuzetnu važnost vojne saradnje na regionalnom nivou i dobrosusjedskih odnosa, u skladu sa postojećim naporima međunarodnih organizacija koje imaju ulogu u očuvanju bezbjednosti na Balkanu.

4. Stalno ponavljajući složnost i zajedničku obavezu napomenutu u zaključcima sa prvog susreta i prepoznajući fundamentalni značaj vojne saradnje na regionalnom nivou, NGŠ su snažno određeni za nastavak i ulaganje dodatnih napora za unapređenje rada i saradnje u već postojećem, prijateljskom i konstruktivnom okruženju, između Vojski zemalja regiona, NATO i EU.

5. U svjetlu toga, NGŠ balkanskih zemalja su:

a. naglasili značaj Konferencije NGŠ balkanskih zemalja, kao regionalnog tijela za buduću izgradnju (nadogradnju) saradnje zemalja i iznalaženja novih modaliteta za poboljšanje (unapređenje) zajedničke odgovornosti za bezbjedonosne izazove u regionu,

b. Izrazili svoju uvjerenost da je uspostavljena Koordinaciona grupa, kao stalno tijelo koje je preuzelo na sebe neophodan rad i oformilo dvije radne podgrupe sa zadatkom da joj pomognu u rješavanju zadataka na tehničkom nivou, obezbjedila sve zahtjevane mehanizme za kontinuirani proces odvijanja Konferencije,

c. odobrili određeni broj zajedničkih vojnih aktivnosti, koje će se izvesti u narednim godinama, na polju zajedničke obuke, uvježbavanja i vježbi,

d. procjenili bezbjedonosnu situaciju na Balkanu i razmjenili informacije i viđenja o raznim sličnim materijama,

e. se savjetovali nakon procjena (ocjena) obezbjeđenih od strane NATO i EU vojnih predstavnika,

f. izrazili dobru volju za preduzimanje budućih koraka u jačanju saradnje i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u regionu kroz nastavak konsultacija (razgovora) i praktičnog rada u okviru Konferencije,

g. izrazili svoju zahvalnost Predsjedavajućim NATO i EU vojnih komiteta i komandantu JFC Naples za pruženu podršku Konferenciji NGŠ balkanskih zemalja.

6. Nakon ljubaznog poziva general-potpukovnika Zdravka Ponoša, NGŠ-i su odlučili da se slijedeća Konferencija održi u Srbiji, 2009. godine.

7. Svi učesnici na Konferenciji su izrazili zahvalnost komandantu Turskih Oružanih snaga, generalu Yaşar BÜYÜKANIT i Generalštabu Turske Vojske što su bili domaćini ovog sastanka i na pruženoj izuzetnoj gostoljubivosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?