Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Drugi sastanak Intenziviranog dijaloga Crne Gore sa NATO održan u Briselu

Objavljeno: 05.09.2008. 00:10 Autor: Naslovna strana
Drugi sastanak Intenziviranog dijaloga Crne Gore sa NATO odražn je danas u Briselu.
Pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Draško Jovanović predvodio je crnogorsku delegaciju, a na sastanku su aktivno učestvovali i predstavnici ministarstava inostranih poslova, finansija i Uprave policije.

Današnji sastanak tematski je bio posvećen odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima, a bilo je riječi i o ulozi države kao člana NATO, kroz iskustva drugih članova.

Visoki predstavnici NATO ocijenili su da je Crna Gora na dobrom putu reforme sistema odbrane i izgradnje Vojske. Izrazivši zadovoljstvo napretkom Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, zaključeno je da se preuzete obaveze i dogovorena saradnja realizuju po planu.

***
Intenzivirani dijalog se vodi u formi sastanaka visokih predstavnika NATO i država Partnera na kojima se razmatraju pitanja od značaja za pridruživanje tom savezu. Cilj Intenziviranog dijaloga je da se državi Partneru pomogne da definiše oblasti na kojima je potrebno uskladiti i formulisati zajedničke preporuke za dostizanje interoperabilnosti. Na samitu NATO u Bukureštu, održanom 3. aprila 2008. godine, lideri zemalja članica uputili su poziv Crnoj Gori da otpočne Intenzivirani dijalog. Individualni akcioni plan partnerstva - IPAP i Intenzivirani dijalog su mehanizmi saradnje koji se mogu implementirati paralelno i za Crnu Goru predstavljaju završnicu priprema za učestvovanje u Akcionom planu za članstvo MAP, koje predstavlja status kandidata za članstvo.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?