Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odlomak iz intervjua ministra odbrane Bora Vučinića za magazin Partner

Objavljeno: 12.09.2008. 00:36 Autor: Naslovna strana
Terorizam je globalni fenomen koji izaziva osjećaj nesigurnosti u bilo kom dijelu svijeta i borbu protiv te transnacionalne, saveremene prijetenje ne može voditi država sama. Njegovi pojavni oblici, u novije vrijeme, šokiraju međunarodnu zajednicu i izazizavju globalni strah kao nikada do sada. Dakle, svijet više nije isti. Na to nas podsjeća, prije svega, teroristički napad na Njujork i Vašington, u kojem su stradali ne samo građani Sjedinjenih Američkih Dražava, već i građani iz više od devedeset država svijeta. Ta tragedija, od koje je proteklo sedam godina, pokazala je svijetu nepredviljivost i nasilnost terorizma, ali i globalnu solidarnost sa našim prijeteljima iz SAD. Pokazalo se i da ne postoje razlike kada je riječ o njegovoj osudi.

Slike stradanja i patnje više od tri hiljade nevinih žrtava i njihovih porodica ostaju i danas. Opominju nas da je odlučna borba protiv terorizma na međunarodnom planu i naš zadatak. Cijeli svijet je tada bio uz SAD, vođen osjećajem zajedništva i saosjećanja, ali i brigom za svoju sudbinu. Ne treba zaboraviti ni na napade u Londonu, Madridu, Beslanu, Baliju i drugim krajevima svijeta. I svi oni nas upućuju na zaključak da ni jedna država na svijetu nije dovoljno sigurna i jaka da sama savlada tu savremenu pošast, već da je odbrana od nje jedino moguća kolektvnim akcijama i participiranjem u međunarodnim savezima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?