Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brioni: Delegacija Vojske Crne Gore učestvovala na Konfereciji načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske Povelje (A-3)

Objavljeno: 27.09.2008. 01:30 Autor: Naslovna strana
Delegacija Vojske Crne Gore, na čelu sa vice admiralom Draganom Samardžićem, u svojstvu posmatrača, učestvovala je na Konfereciji načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske Povelje (A-3) koja se održava na Brionima, Republika Hrvatska.

Na Konferenciji su pored delegacija načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje, komandanta združene savjetničke komande (JFC) iz Napulja, zamjenika komandanta oružanih snaga SAD u Evropi (EUCOM) i načelnika generalštabova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, učestvovali i delegacije Oružanih snaga Estonije i Latvije i bivši Načelnik oružanih snaga Kanade general Ričard Hillier.

Konferenciju je otvorio Načelnik generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić, a skupu se obratio i Predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić.

U izlaganju delegacije Crne Gore istaknut je značaj Američko-jadranske povelje u procesu daljeg jačanja regionalne bezbjednosti i saradnje, a iskazana je i namjera za što bržim učlanjenjem u punopravno članstvo. U zajedničkom saopštenju, koje su potpisali načelnici generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje, istaknut je značaj A-3 inicijative sa stanovišta približavanja NATO savezu i ohrabreno pristupanje Crne Gore i BiH.

Admiral Fizdžerald je na Konferenciji istakao da višak municije i noružanja u regionu predstavlja jedan od najvećih bezbjedonosnih rizika i da na tom planu treba ujediniti napore svih zemalja suočenih sa ovim problemom.
Predlog admirala Samardžića da se djelokrug verifikacionih centara i komisija proširi i na reginalno rješavanje problema viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstva, naišao ja na opšte odobravanje i podršku svih učesnika Konferencije, što će biti pokrenuto i kroz mehanizme OEBS-a.

Delegacija Crne Gore je na marginama Konferencije imala bilateralne susrete sa delegacijama Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Albanije, gdje su razmatrana pitanja od obostranog interesa, sa težištem na unapređenju bilateralne vojne saradnje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?