Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Danilovgrad: Govor v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžića na svečanosti povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore

Objavljeno: 07.10.2008. 18:42 Autor: Naslovna strana
V.d. načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić

G O V O R
na svečanosti povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore


Gospodo oficiri, podoficiri, civilna lica, vojnici,

Čestitam vam 7. oktobar Dan Vojske Crne Gore.
Posebna mi je čast što mogu ispred svih prisutnih pozdraviti:

- Predsjednika Vlade Crne Gore, g-dina Mila Đukanovića,
- Potpredsjednicu Vlade i ministre u Vladi,
- Predsjednike Odbora za bezbjednost i odbranu i Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, uvažene poslanike,
- Njihove ekselencije, ambasadore i vojne atašee akreditovane u Crnoj Gori,
- Predsjednike opština i ostale uvažene goste

i zahvaliti im što su svojim prisustvom uveličali ovu našu svečanost.

Prilika je da se podsjetimo naše istorije i da, osvrnuvši se u daleku prošlost, osvježimo uspomene na ono što predstavlja korijen našeg postojanja i naše državnosti.
Slovenska društvena i državna zajednica Duklja, nastala je pocetkom VII vijeka, u oblasti koja je obuhvatala širi basen Skadarskog jezera.
Za vrijeme kneza Vojislava, Duklja je 7. oktobra 1042. godine, na Tuđemilskom polju kod Bara, izvojevala veliku pobjedu nad vizantijskom vojskom, nakon toga slijedi njen dalji uspon. Tada je Duklji prvoj od balkanskih zemalja, Vizantija priznala državni suverenitet i nezavisnost. Ta samostalna država imala je značajan uspjeh, razvoj i uticaj u slovenskom svijetu.

Ljetopis popa Dukljanina iz XII vijeka, sačuvao je spomen na ovu veliku bitku i istorijski okvir u kojem se odigrala.
S ponosom obilježavamo taj datum, koji je proglašen Danom Vojske Crne Gore.

Ovo je drugi put da slavimo taj praznik. Ove godine ga dočekujemo novim rezultatima u izgradnji našeg modernog sistema odbrane. Osim organizacionih uspjeha u izgradnji Vojske, postigli smo značajan napredak i u međunarodnoj afirmaciji naše države, prije svega, kroz odgovorno i uspješno izvršavanje obaveza u okviru Pratnerstva za mir.
Na globalnoj sceni su novi bezbjednosni izazovi, koje karakteriše, prije svega, transnacionalnost i asimetričnost. Ti izazovi i prijetnje zahtijevaju saradnju svih država i globalan odgovor. Zbog toga je sistem kolektivne bezbjednosti, čiji je sinonim NATO, optimalan odgovor na potencijalne izazove i prijetnje sa kojim se Crna Gora može suočiti.
Razvili smo intenzivnu i sadržajnu saradnju sa oružanim snagama naših partnera, zemalja u okruženju i NATO savezom. Činimo sve da damo značajan doprinos bržoj i snažnijoj afirmaciji međusobnog povjerenja, mira i stabilnosti regiona i šire.

Za prethodne dvije godine Vojska Crne Gore legitimisala se kao iskren i pouzdan partner svim državama sa kojima sarađujemo i koje nam pružaju veliku pomoć na planu reformi i dostizanja potrebne interoperabilnosti.

Obuka i podizanje operativnih sposobnosti Vojske su naš prioritet. U izgradnji novih kadrova u ministarstvu i Vojsci postigli smo zavidne rezultate. Za usavršavanje i školovanje našeg kadra širom su nam otvorena vrata renomiranih bezbjednosnih institucija i vojnih akademija u svijetu.
Takođe, važno je istaći da se obuka usklađuje sa planovima i načinom obuke NATO zemalja, da se usaglašavaju procedure, da je učenje jezika, prevashodno engleskog poprimio obilježje kampanje, da nabavka novog naoružanja i opreme doprinosi perspektivnom postizanju interoperatibilnosti sa snagama NATO saveza. Sve to znači da će naša Vojska, sa svojim sposobnostima i kapacitetima, biti u mogućnosti da ravnopravno učestvuje na zajedničkim vježbama i zadacima sa zemljama Sjevernoatlantskog saveza.
Unaprijeđena je i naša sposobnost u pružanju pomoći civilnim institucijama. Učestvovali smo u mnogim akcijama gašenja požara, pružili pomoć u saniranju posljedica poplava na sjeveru Crne Gore, akcijama traganja i spašavanja, kao i u humanitarnim akcijama, kulturnim i turističkim manifestacijama.

Pripremljen je i novi model Vojske, a njegovo usvajanje na Vladi Crne Gore očekuje se uskoro. Taj model će, strukturom jedinica i kadra biti kompatabilan oružanim snagama NATO zemalja i u skladu sa potrebama integrisanog sistema nacionalne bezbjednsoti i mogućnostima Crne Gore.


Uvaženi gosti,

Danas su postrojeni pripadnici Vojske u novim uniformama, koje imaju nova obilježja pripadnosti državi, što predstavlja raskid sa nečim što je podsjećalo na prošla vremena. Nova uniforma nije samo spoljna oznaka identiteta naše Vojske. Uniforma je i izraz odanosti Vojske svojoj državi i svom narodu.
Uniforma, zakletva i zastava su za nas najviši simboli i što svaki vojnik nosi u srcu. Uniformom smo dobili, zakletvu svojoj državi položili, a uvjeren sam da ćemo c
rnogorski barjak ponosno viti kao što ga ovih dana po Mediteranu vije Školski brod "Jadran".

Poštovani pripadnici Vojske, cijenjeni gosti,

Period od dvije godine daje nam pravo na ponos što smo dug put prešli za kratko vrijeme, svjesni da nam predstoji još mnogo odricanja znalačkog i suptilnog rada.

Svakako i dalje značajan dio naših resursa biće opredijeljen za rješavanje nasleđenih problema viškova sredstava, ali i to je odgovoran zadatak kojeg ažurno moramo završiti. Naročito smo posvećeni da se, uz poštovanje najboljih standarda, i uz pomoć naših partnera što prije rješimo viška naoružanja i municije.

Naša Vojska je, na dobrom putu da bude moderno naoružana, opremljena i osposobljena kako bi uspješno izvršavala sve zadatke, u skladu sa definisanim misijama i strateškim interesima Crne Gore.

Vrlo je važno što Vojska ima stabilno budžetsko finansiranje koje nam omogućava njenu dalju izgradnju i modernizaciju.
Veoma značajna su i kapitalna ulaganja, jer smo zatekli infrastrukturu u kasarnama u veoma lošem stanju, u koju praktično 20 godina nije ništa ulagano.
Pokrenuto je dosta projekata na izgradnji novih i obnovi postojećih objekata.
Ovdje, u kasarni u Danilovgradu izgrađen je savremeni Centar za obuku, a do kraja godine biće završeni novi sportski poligoni, kao i rekonstruisani objekti i sportska sala u Golubovcima.

Osim poboljšanja uslova rada, jedan od naših prioriteta biće i podizanje životnog standarda za sve pripadnike Vojske Crne Gore, a prije svega kroz povećanje plata i rješavanje stambenih pitanja. U tome imamo nesumnjivu podršku i pomoć državnog rukovodstva i Vlade, te sam siguran da ćemo sledeći praznik dočekati u puno boljim materijalnim uslovima.
U tako stvorenom ambijentu, nadamo se jednom povoljnijem imidžu Vojske, povećanju dostojanstva i ugleda profesije, stvaranju lika Vojske sposobne da odgovori svim bezbjednosnim izazovima, ali i Vojske čiji će pripadnici biti solidno nagrađeni i čije zanimanje će biti izazov za mlade.
Cilj nam je dobro organizovana i po NATO standardima obučena i opremljena Vojska, primjerena potrebama i mogućnostima države. Vojska koja će biti garant mira i stabilnosti u regionu. Naša Vojska biće spremna da sa partnerima sarađuje na zadacima na međunarodnom planu, interoperabilna, ali i da, u saradnji sa državnim institucijama i organima, adekvatno reaguje na otklanjanju ekoloških i drugih katastrofa.
Cijenim da imamo potencijala, da su naši planovi realni i da ćemo biti partneri koji će uspješno odgovoriti ustavnim zadacima i očekivanjima međunarodne zajednice.

Gospodo oficiri, podoficiri, civilna lica i vojnici, dragi gosti,

Za postignute rezultate, želim da istaknem da su zaslužni svi pripadnici Vojske Crne Gore. Svojim profesionalizmom, umijećem, upornošću i nesebičnim zalaganjem dali ste puni doprinos reformskim procesima, na čemu vam odajem priznanje.
Pred nama su brojne obaveze i odgovorni zadaci, prije svega u školovanju mladih generacija, sveukupnom usavršavanju i obuci, te u modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore.
Uvjeren sam da ćemo i ubuduće, zajedno sa drugim državama regiona i parnerima, pomagati izgradnji sigurne i stabilne međunarodne zajednice, da ćemo uspješno nastaviti započete reforme u Vojsci, da ćemo kontinuirano biti posvećeni njenoj reorganizaciji, integrativnim procesima i prilagođavanju sistema odbrane savremenim standardima i potrebama.
Na kraju, još jednom svim pripadnicima Vojske Crne Gore najiskrenije čestitam praznik, vjerujući da će i dalje, u duhu položene zakletve časno i odgovorno obavljati sve povjerene im dužnosti, na ponos, dobrobit i zadovoljstvo svih građana Crne Gore.

Živjeli i srećno!Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?