Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić učestvovao na sastanku ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope u Ohridu

Objavljeno: 08.10.2008. 21:14 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić učestvovao je na sastanku ministara odbrane Jugoistočne Evrope - SEDM koji se održava u periodu od 7. do 9. oktobra u Ohridu, Makedonija.

Prilikom obraćanja prisutnima ministar Vučinić istakao je zahvalnost na podršci svim zemljama koje podržavaju napore Crne Gore da u najskorije vrijeme postane punopravna članica SEDM-a, a posebno zemlji domaćinu. Ministar je ponovio čvrsto opredjeljenje Crne Gore ka evropskim i evroatlantskim integracjama i jačanju regionalne saradnje.

Tokom sastanka, ministar Vučinić susreo se sa američkim državnim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom, kojeg je upoznao sa ostvarenim progresom Crne Gore na putu evroatlantskih integracija i naglasio jasnu opedijeljenost ka uključivanju u regionalne bezbjednosne inicijative, kao što su Jadranska povelja A-3 i SEDM. Američki državni sekretar za odbranu dao je punu podršku daljim naporima Crne Gore za članstvo u NATO. Istakao je i jasnu podršku SAD za prijem Crne Gore u punopravno članstvo u SEDM.

Na marginama sastanka, kojem je prisustvovalo 12 zemalja članica i 4 zemlje sa statusom posmatrača, Ministar Vučinić razgovarao je sa ministrima odbrane Makedonije Zoranom Konjanovskim, Albanije Gazmendom Oketom, Grčke Evangelosom Meimarakisom, Turske Mehmetom Vecdi Gonulom i državnim podsekretarom Italije Đuzepeom Kosigom. Takođe, Vučinić je imao bilateralne sastanke i sa državnim sekretarom za odbranu Slovenije Francom Žnidaršičem, državnim sekretarom Hrvatske generalom Goranom Čačićem i pomoćnikom ministra odbrane Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom. Sastanak u Ohridu, na kojem je obilježena i desetogodišnjica procesa saradnje, bila je prilika da crnogorski ministar odbrane razgovara i sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju i američkih pomorskih snaga u Evropi admiralom Markom Ficdžeraldom.

SEDM (South-East Europe Defence Ministerial) je proces saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi, koji je pokrenut 26. septembra 1998. godine, na inicijativu SAD, kada je potpisan osnivački ugovor o formiranju Multinacionalnih mirovnih snaga u Jugoistočnoj Evropi - MPFSEE. U okviru procesa, postoji brigada SEEBRIG, kao praktičan mehanizam saradnje. Cilj procesa je intenziviranje saradnje zemalja u regionu na putu evroatlantskih integracija. Do jula naredne godine procesom predsjedava domaćin susreta Makedonija, kada dvogodišnje predsjedavanje preuzima Bugarska.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?