Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Projekat Demilitarizacije Crne Gore - MONDEM (Montenegro Demilitarization)

Objavljeno: 22.10.2008. 18:15 Autor: Naslovna strana
Projekat Demilitarizacije Crne Gore - MONDEM (Montenegro Demilitarization) ima za cilj smanjenje nacionalnih zaliha naoružanja sa oko 11,700 tona na 2,000 tona, smanjenje broja lokacija za skladištenje naoružanja sa deset na tri, jačanje kapaciteta za upravljanje zalihama, kao i razvijanje infrastrukture. Projekat realizuje Ministarstvo odbrane, u saradnji sa OSCE i UNDP, a predviđeno je da traje do 2009. godine. Planirani budžet za cijeli projekat je oko 6,2 miliona američkih dolara. Slični programi realizovani su i u Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Gruziji, Jermeniji, Moldaviji, Tadžikistanu i Ukrajini. Iskustva stečena iz tih procesa biće integrisana u MONDEM program, uz tehničku podršku Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu.

Uništavajući zastarjelo, ofanzivno naoružanje na transparentan način Crna Gora pokazuje svojim partnerima, i što je još važnije, susjednim zemljama, svoje namjere da doprinese razoružanju u regionu, miru i bezbjednosti, omogućavajući istovremeno svojim državnim resursima da se usredsrede na održivi ekonomski razvoj.




















Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?