Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bukurešt: Ministar odbrane Boro Vučinić sastao se sa rumunskim kolegom Teodorom Meleškanuom

Objavljeno: 23.10.2008. 22:11 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić sastao se danas sa rumunskim kolegom Teodorom Meleškanuom, tokom zvanične posjete Rumuniji.

Tom prilikom, ministar Vučinić upoznao je sagovornika sa aktuelnim procesom reforme crnogorskog sistema odbrane i izgradnjom nove Vojske Crne Gore. Takođe, susret je bio prilika da predstavi jasno opredjeljenje Crne Gore ka što skorijem uključivanju u evrotlantske bezbjednosne strukture, kao i ostvareni napredak na tom putu. Crnogorski ministar odbrane saopštio je da je za Crnu Goru veoma značajno dalje intenziviranje regionalne saradnja na prostoru Jugoistočne Evrope, a prije svega kroz različite inicijative i procese saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Ministar Meleškanu izrazio je zadovoljstvo posjetom crnogorskog kolege i prilikom da razgovaraju o daljem unaprijeđenju bilateralne saradnje. Tim povodom je saopštio da Rumunija podržava napore Crne Gore da u što skorijem periodu otpočne sa realizacijom Akcionog plana za članstvo MAP, a nakon toga postane članica NATO i EU. On je ocijenio da je na putu bezbjednosnih integracija u NATO veoma važno da se cijene napori i ostvareni rezultati svake države pojedinačno. Takođe, Meleškanu je pozvao ekspertski tim crnogorskog Ministarstva odbrane da posjeti Rumuniju kako bi se konkretizovala saradnja, a na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma.

Tokom posjete, ministri Vučinić i Maleškanu najavili su sastanak načelnika generalštabova Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Rumunije, koji će biti održan u Crnoj Gori, a na kojem će biti konkretizovana saradnja između dvije vojske. Takođe, dogovorili su i dalje intenziviranje civilne saradnje u oblasti odbrane, a prije svega na planu reforme odbrambenog sektora.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?