Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Realizovana obuka pripadnika Brigade za specijalne operacije na brzim vodama

Objavljeno: 24.10.2008. 23:35 Autor: Naslovna strana
Pripadnici Planinskog bataljona i Čete za mirovne operacije iz sastava Brigade za specijalne operacije Vojske Crne Gore, poslednju sedmicu, realizuju obuku u specifičnim uslovima na vodi. Obuka je realizovana na rijeci Zeti, na dionici od Spuža do Rogamskog mosta, u Vranjskim njivama.

Cilj obuke je sticanje znanja i vještina za bezbjedno upravljanje čamcem na mirnim i brzim vodama, kao i osposobljavanje za slučaj vanrednih situacija na vodi, i to od prevrtanja čamca, preko spašavanja utopljenika, do pružanja pomoći stanovništvu i zaštita materijalnih dobara u slučaju poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Obuka se realizuje u saradnji sa instruktorima rafting kluba Tavčar" iz Slovenije, nosiocima zlatne i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva u raftingu, čija su iskustva i znanja u vještinama na brzim vodama od izuzetnog značaja za vrhunsko osposobljavanje pripadnika Vojske.

Obuka na rijeci Zeti završava se u njedjelju 26. oktobra, a već 27. oktobra na rijeci Tari (Đurđevića Tara Radovan Luka) organizuje se provjera znanja i testiranje u savladavanju kanjona, gdje će najuspješnijim pripadnicima Vojske biti dodijeljeni sertifikati za skipera.

Tim segmentom obuke Brigada za specijalne operacije završila je obuku svojih pripadnika u specifičnim uslovima ljeti, koja je od avgusta mjeseca obuhvatala: obuku u plivanju, ronjenju sa pripadnicima Pomorskog odreda, obuku u savladavanju vodenih prepreka, samostalnu ishranu u prirodi, obuku u veranju i ljetnjoj alpinistici i kanjoningu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?