Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić prisustvovao proslavi povodom 64. godišnjice od ulaska Grčke u Drugi svjetski rat

Objavljeno: 28.10.2008. 21:44 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić prisustvovao je, na poziv ministra odbrane Republike Grčke Evangelosa Meimarakisa, proslavi državnog praznika 64. godišnjice od ulaska Grčke u Drugi svjetski rat, koji je obilježen u Solunu.

Tokom zvaničnog prijema, ministar Vučinić razgovarao je grčkim predsjednikom Karolosom Papuljasom, kojeg je upoznao sa proritetima Crne Gore na putu evroatlantske integracije. Takođe, on je Papuljasa informisao i o reformama u oblasti odbrane i modernizacijom crnogorske Vojske.


Ministar Vučinić posebno je naglasio značaj aktivnosti koje Crna Gora preduzima u okviru Partnerstva za mir u susret predstojećem Samitu NATO i istakao očekivanje Crne Gore da dobije poziv za Akcioni plan za članstvo (MAP). Tom prilikom, sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu i ocijenili da je uključenje u evroatlantske bezbjednosne strukture i dalje jačanje međusobnih odnosa garancija za stabilnost i mir u regionu.




Ministar Vučinić razgovarao je sa kolegama iz Grčke, Turske, Kipra i Bosne i Hercegovine, kao i sa više predstavnika zemalja regiona. U prijateljskom razgovoru sa grčkim ministrom Meimarakisom, Vučinić se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i istakao značaj veoma dobrih odnosa dvije države.

Sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem dogovoreni su novi oblici saradnje na planu obuke pripadnika VCG za učešće u mirovnim misijama.

Kiparski ministar Kostas Papakostas uputio je poziv ministru Vučiniću da posjeti Nikoziju i da to bude prilika za uspostavljanje saradnje u oblasti odbrane, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Crnogorski ministar odbrane prisustvovao je danas velikoj vojnoj paradi povodom ulaska Grčke u Drugi svjetski rat, koja je održana u Solunu. Tom prilikom susreo se sa predsjednikom Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) i predsjedavajućim Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?