Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Načelnik Oružanih snaga Rumunije admiral George Marin boravi u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore

Objavljeno: 12.11.2008. 22:20 Autor: Naslovna strana
Delegacija Oružanih snaga Rumunije, koju predvodi načelnik Generalštaba admiral George Marin, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojske Crne Gore.

Tim povodom, ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić primio je rumunsku vojnu delagaciju i istako zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije države, a posebno kada je u pitanju odbrana i vojska. On je istakao želju za daljim jačanjem suštinske saradnje sa Rumunijom, koja će biti konkretizovana kroz plan bilateralne saradnje za narednu godinu. Kao veoma važnim istakao je rumunska iskustva iz procesa transformacije vojske, obuke, školovanja, učenja engleskog jezika i pripreme za učešće u mirovnim operacijama. Crnogorski ministar zaključio je da Vlada Crne Gore podržava sradnju između dvije vojske.

Admiral Marin prenio je podršku svoje zemlje daljoj integraciji Crne Gore u NATO i izrazio uvjerenje da će dogovorena saradnja biti realizovana na obostrano zadovoljstvo. On je iskazao spremnost za njeno ntenziviranja, posebno na planu obuke, obrazovanja i rješavanja problema viškova naoružanja i municije, koji u Rumuniji predstavljaju veliki problem.

Visoku delgaciju Oružanih snaga Rumunije primio je v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić i upoznao ih sa dostignutim stepenom razvoja Vojske Crne Gore i aktivnostima koje preduzima Vojska na putu Crne Gore ka NATO. On je istakao značaj unaprjeđenja saradnje crnogorske sa rumunskom vojskom u okviru evroatlantskih integracija jugoistočne Evrope. Takođe, naglasio je da je iskustvo Rumunije veoma značajno kao model za siguran i brz put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO.

Rumunski načelnik Generalštaba podržao je napore koje Crna Gora preduzima na sprovođenju reformi i ukupni progres koji je ostvarila u kratkom periodu od obnove nezavisnosti na planu integracije u međunarodne bezbjednosne strukture. Admiral Marin je naglasio da je za crnogorsko pristupanje Alijansi veoma značajno dalje učenje engleskog jezika u Vojsci, na svim nivoima, kao i psihofizička spremnost pripadnika vojske za učešće u međunarodnim misijama. Ocijenivši da je budućnost balkanskog regiona u Evropi, on je ponovio podršku Crnoj Gori na njenom putu u NATO i EU.

Posjeta delegacije Oružanih snaga Rumunije nastavlja se sjutra obilaskom Mornaričke baze Vojske Crne Gore, gdje će se admiral Marin sastati sa komandantom Mornaričke baze kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?