Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje ministra odbrane Bora Vučinića o Predlogu zakona o Vojsci Crne Gore

Objavljeno: 19.12.2008. 00:04 Autor: Naslovna strana
UVODNO IZLAGANJE


PREDLOG ZAKONA
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODBRANI

Razlozi za donošenje ovog zakona su usaglašavanje Zakona o odbrani sa: Ustavom Crne Gore, Strategijom nacionalne bezbjednosti, koju je donijela Skupština Crne Gore 27. novembra 2008. godine, a kojom su definisani razvoj i funkcionisanje sistema nacionalne bezbjednosti Crne Gore i izraženo njeno opredjeljenje da bude dio regionalnih i međunarodnih (UN, NATO, EU, i OEBS) sistema bezbjednosti, kao i sa Strategijom odbrane Crne Gore čiji Predlog je utvrdila Vlada Crne Gore na sjednici od 30. oktobra 2008. godine. Pored toga, dodatni razlozi za donošenje ovog zakona, sadržani su u činjenici da je, nakon donošenja Ustava Crne Gore, donesen određeni broj sistemskih zakona (Zakon o tajnosti podataka i dr.), sa kojima treba da se uskladi Zakon o odbrani. Takođe i iskustva stečena u primjeni Zakona, kao i dostignuti stepen ostvarivanja ciljeva u okviru programa Partnerstvo za mir, ukazali su na potrebu da se određena rješenja u tom zakonu izmijene, odnosno dopune.

Imajući u vidu navedeno, usaglašavanje Predloga ovog zakona sa Ustavom izvršeno je u odnosu na ime države (ranije Republika Crna Gora sada Crna Gora), kao i u odnosu na ustavnu nadležnost Skupštine Crne Gore, Predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore i Savjeta za odbranu i bezbjednost u oblasti odbrane, a sa Ustavom i strategijama u odnosu na saradnju sa međunarodnim organizacijama i institucijama, drugim subjektima i saveznicima, proglašenje ratnog i vanrednog stanja i Strategijski pregled odbrane Crne Gore.

Kako su Ustavom Crne Gore propisane nadležnosti Skupštine Crne Gore i Predsjednika Crne Gore, to su ovim zakonom izostavljene odredbe koje se na njih odnose (primjenjuje se neposredno Ustav) dok su odredbe koje se odnose na Vladu Crne Gore dopunjene, odnosno izmijenjene na način što se propisuje da Vlada donosi Strategijski pregled odbrane Crne Gore kao i akt o mjerama pripravnosti za vrijeme ratnog i vanrednog stanja i naređuje njihovo sprovođenje.

Takođe, odredbe koje se odnose na Savjet za odbranu i bezbjednost usklađene su sa Ustavom, te se propisuje da Savjet za odbranu i bezbjednost odobrava Plan upotrebe Vojske i vrši druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

Obavještajni, kontraobavještajni i bezbjednosni poslovi u oblasti odbrane, budući da do sada nijesu bili zakonom uređeni, neophodno je da se to učini ovim zakonom. U tom cilju ovim predlogom definišu se obavještajni, kontraobavještajni i bezbjednosni poslovi u oblasti odbrane i određuje da će te poslove vršiti Obavještajno bezbjednosna služba Ministarstva odbrane.

Dakle, ovim zakonom normativno oblikujemo i uređujemo sistem odbrane kojim omogućavamo institucijama države Crne Gore samostalno vršenje svih funkcija odbrane i potpunu kontrolu i supermaciju nad Vojskom Crne Gore, a u cilju očuvanja suverenosti, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Crne Gore. Njime precizno diferenciramo odlučnost države da svojim raspoloživim kapacitetima brani i odbrani svoje granice.

Rješenjima u Predlogu ovog zakona jasno izražavamo ciljeve odbrambeno bezbjednosne politike Crne Gore koji su precizirani strateškim dokumentima, a ovim zakonom pretočeni u pravnu normu, i koji se odnose na naša strateška opredjeljenja da postanemo dio kolektivnog sistema bezbjednosti i potpune integracije u NATO i Evropsku uniju.

Pretpostavke uspješnosti, dakle i bezbjednosti Crne Gore, svodljive su na davanje prednosti interesima saradnje na suprot razlozima za sukob. Prioritet u odbrambenim pripremama je na jačanju sistema integralne bezbjednosti, čiji je Vojska tek jedan dio.

Ovo implicira jasan zaključak da kompletan sistem odbrane predstavlja integralni sistem koji se mora osposobljavati za civilno-vojno krizno planiranje i upravljanje kao i za organizovanje i osposobljavanje za najširi spektar odbrambenih i bezbjednosnih zadataka u neposrednoj opasnosti i drugim kriznim situacijama. Ovo mora biti nova vrijednost sistema odbrane i koja u potpunosti korespondira sa novim bezbjednosnim izazovima i rizicima, a u potpunosti je komplementarna sa našim strateškim opredjeljenjima kao i strateškim opredjeljenjima zemalja u okruženju.
Ovakvo viđenje koncepta i sistema odbrane može i mora djelovati kao činilac daljeg demokratskog razvoja crnogorskog društva. To, prije svega, znači unapređivanje civilno-vojnih odnosa, u čemu prioritet ima stabilnost i djelotvornost demokratske (civilne) kontrole i supremacije nad vojskom. Pretpostavka za to je da se ovim zakonom jasno definišu i razgraniče nadležnosti institucija civilne vlasti na području odbrane, a i da te institucije, potom, preuzmu aktivne uloge i odgovornosti u praksi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?