Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar odbrane Boro Vučinić primio državnog sekretara Ministarstva inostranih poslova Mađarske Gabora Scentivanija

Objavljeno: 22.01.2009. 19:00 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Boro Vučinić primio je danas državnog sekretara Ministarstva inostranih poslova Mađarske Gabora Scentivanija. Sastansku je prisustvovao ambasador Mađarske u Crnoj Gori Zoltan Šomođi.

Tom prilikom, ministar Vučinić izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora na putu evroatlantskih integracija imati podršku Mađarske kroz njenu ulogu kontakt zemlje za NATO. Takođe, istakao je da je veoma važno da Crna Gora u mjesecima prije NATO samita uradi što više kako bi poslala pozitivnu poruku saveznicima. U tom smislu, ministar odbrane je iskazao jasnu odlučnost Crne Gore da ubrzano nastavi na putu evroatlantskih integracija sa ciljem što skorijeg dobijanja Akcionog plana za članstvo (MAP). On je ocijenio da je Mađarska, kao kontakt zemlja, značajno doprinijela približavanju Hrvatske NATO-u i u tom smislu izrazio uvjerenje da će to biti slučaj i sa našom zemljom.

Dražavni sekretar Mađarske Scentivani izrazio je uvjerenje da će njegova zemlja, tokom narednog dvogodišnjeg perioda u kojem će biti kontakt zemlja za NATO, značajno pomoći Crnoj Gori u ispunjenju njenih ciljeva na putu ka NATO, kao i u komunikaciji sa zemljama članicama i partnerima. Ocijenivši da većina zemalja članica NATO podržava crnogorski zahtjev za MAP, Scentivani je istako važnost daljeg rada na realizaciji programa u Partnerstvu za mir. Kao oblasti od posebne važnosti za međusobnu sardnju, naveo je dostizanje interopreabilnosti, vojne vježbe i javnu diplomatiju. Takođe, upoznao je sagovornike da je njegova zemlja obezbijedila prisustvo visokog mađarskog oficira u Ambasadi u Podgorici koji će biti zadužen za neposrednu podršku i kontakt između Crne Gore i NATO štaba u Briselu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?